fbpx
Ponedjeljak , 29 Aprila 2024

Dodikova skupština i udar na državu: U ranim jutarnjim satima NSRS usvojio Nacrt izbornog zakona RS

Narodna skupština RS usvojila je kasno sinoć na sjednici zaključke prema kojima će Narodna skupština zajedno sa nadležnim institucijama i organima RS “preduzeti potrebne mjere da bi zaštitila prava i slobode svojih građana i neutralisala posljedice protivustavnog djelovanja na svojoj teritoriji”.

U zaključcima, koje su predložili klubovi zastupnika SNSD-a, SP-a, DEMOS-a, Ujedinjene Srpske, NPS-a i zastupnička grupa SPS-a i DNS-a, traži se da “kolonijalna uprava u roku od sedam dana poništi sve odluke Christiana Schmidta”.

Prema ovome, ukoliko prvi zaključak ne bude ispunjen Narodna skupština RS traži da se u najkraćem periodu održi sjednica Parlamentarne skupštine BiH i proglase nedozvoljenim i ništavnim sve odluke Christiana Schmidta.

1. Narodna skupština RS traži da se od strane kolonijalne uprave u roku od sedam dana ponište sve odluke Christiana Schmidta, koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik.

2. Ukoliko se prvi zaključak ne ispuni, Narodna skupština RS traži da se u najkraćem periodu održi sjednica Parlamentarne skupštini BiH i: proglase nedozvoljenim i ništavnim sve odluke Christiana Schmidta koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik; da se zabrani organima BiH primjena tih odluka; da proglase sajt OHR neprihvatljivim i antizakonitim mjestom objave akata; da zabrani Službenom glasniku BiH da objavljuje akte stranaca i njihovih organizacija; da se na istoj sjednici Parlamentarne skupštine BiH donese Izborni zakon BiH, sa svim poboljšanjima koji se tiču izbornog integriteta i da se razvlasti CIK u njegovom antiustavnom djelovanju; da se postigne politički konsenzus o daljem evropskom putu BiH i da se taj proces bitno ubrza; da se donese Deklaracija i potvrdi teritorijalni integritet BiH.

Za usvajanje Nacrta zakona glasalo je 45 zastupnika, 7 je bilo suzdržano i niko nije glasao protiv.

Usvojeni su naredni zaključci: 

1. Narodna skupština RS odlučila je da se Nacrt izbornog zakona RS uputi na javnu raspravu, jer se navedenim nacrtom zakona uređuju pitanja koja su od posebnog značaja za građane i o kojima je neophodno da se konsultuju organi, organizacije, naučne i stručne institucije i zainteresovani građani.

2. Nacrt zakona objavljen je na webu NSRS

3. Javna rasprava bit će sprovedena u roku od 15 dana.

4. Za organizovanje i sprovođenje javne rasprave zadužuje se Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS, koje se istovremeno obavezuje da dostavi Narodnoj skupštini, uz prijedlog zakona, izvještaj o rezultatima javne rasprave sa mišljenjima i prijedlozima iznesenim u istoj.

5. Ovaj zaključak stupa na snagu danom donošenja, a objavit će se u Službenom glasniku RS, jednim dnevnim novinama i na internet stranici Narodne skupštine RS.

Pročitajte i ovo

Održano mektebsko takmičenje u MIZ Fojnica

Mektebsko takmičenje na nivou MIZ-e Fojnica održano je danas u Čaršijskoj džamiji. Takmičari su bila djeca …