fbpx
Nedjelja , 26 Maja 2024

Izetbegović: Kada se nedužnim ljudima čini nepravda ne smijemo šutjeti

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović komentirao je presudu Suda Bosne i Hercegovine kojom je osuđen Fadil Novalić koji se nalazi u zatvoru.
Izetbegović kaže da bi to trebalo da je “zadovoljenje pravde”. Umjesto toga, kazao je, dobili smo nepravdu na djelu.
– Većini javnosti, pogotovo stručnoj pravničkoj, postaje sve jasnije da je u zatvor poslan nedužan čovjek koji je osuđen u montiranom pravosudno-medijskom procesu.
Kada se nedužnim ljudima čini nepravda, ne smijemo šutjeti. Nasilje i nepravda se šire i ne zaustavljaju se šutnjom.
Fadil Novalić je samo posljednja u nizu žrtava instrumentaliziranog dijela pravosuđa, koje umjesto primjene zakona jednako na sve, pravosudni sistem koristi selektivno kako bi se po nalozima inetresnih grupa, proganjali ljudi koji im smetaju.
Montiranim optužnicama, presudama i medijskim hajkama, od kojih gotovo da nije pošteđen nijedan general, komandant, privrednik ili političar koji je dokazao sposobnost da štiti i vodi narod, planski i sistematski se reducira snaga bh. patriota.
Nije prvi put da gledamo takve scenarije u kojima su se uklanjali sposobni, da bi se nametnuli poslušni. Takvih slučajeva je bilo i prije početka agresije na Bosnu i Hercegovinu, ali i u kratkim periodima nakon toga.
Scenariji su u pravilu pisani izvan BiH a provođeni u Sarajevu sa ovdašnjim poslušnicima. Cilj je uvijek bio isti: oslabiti državu Bosnu i Hercegovinu i smanjiti utjecaj bošnjačkog političkog faktora, posebno onog sa muslimanskom komponentnom.
Zato se nepravda učinjena Fadilu Novaliću ne tiče samo njega i njegove porodice, već svakoga od nas.
Novalićev advokatski tim nastavlja pravnu borbu i ona će trajati dok god postoje instance koje mogu osporiti politički montiranu presudu.
Od borbe za istinu i pravdu nikada nismo odustajali. Nećemo ni sada jer od nje ovisi naša sloboda i naš opstanak.
Prije ili kasnije, istina uvijek pobijedi. U to smo se u posljednjim decenijama zorno uvjerili- poručio je Izetbegović.
Izvor: Faktor.ba

Pročitajte i ovo

Preminuo je Jozo (Anto) Miletić sa Otigošća

Preminuo je Jozo (Anto) Miletić sa Otigošća u 94. godini života. Ukop i misa zadušnica …