fbpx
Nedjelja , 26 Maja 2024

Elektroprivreda RS zaradila 145 miliona KM, a Elektroprivreda BiH u minusu 140 miliona KM u 2023. godini

Najbolja godina u istoriji Еlektroprivrede Republike Srpske, bila je prošla 2023. Niz pozitivnih okolnosti uticalo je na rekord, hidrologija je bila odlična, a termoelektrane stabilne. Dobit je istorijska.

– Dobit Еlektroprivrede Republike Srpske za 2023. godinu iznosi 144.857.000 KM, to je rekordna dobit. Prošle godine se navršilo 30 godina od poslovanja ЕRS-a i tada smo ostvarili rekordnu dobit – kaže Luka Petrović, generalni direktor ЕRS-a.

– Proizvedeno je tačno 5.688,85 gigavat časova električne energije, dok je plan bio 5.607 gigavat časova električne energije – kaže Ivan Koprivica, izvršni direktor za tehničke poslove.

ЕRS-ovu dobit osjete mnogi. Na prvom mjestu su građani, kaže Uprava i obećava istu cijenu struje. Na današnjoj konferenciji iznijeli su i podatak o subvenciji struje za građane.

– ЕRS odnosno matično preduzeće je subvencionisalo potrošače na javnom snabdijevanju sa 43,3 miliona maraka – rekao je Zoran Vuković, izvršni direktor za javno snabdijevanje u ЕRS-u.

Na redovnoj godišnjoj konferenciji ЕRS-a najviše se govorilo o investicijama i obnovljivim izvorima energije. Čelnici kažu da je u toku oko 15 investicija samo u obnovljive izvore energije.

– Nepune tri milijarde maraka se planira investirati u obnovljive izvore električne energije – poručio je Jovica Vlatković, izvršni direktor za investicije i razvoj u ЕRS-u.

Trenutno najveća investicija koja se realizuje jeste HЕ Dabar. Radovi na ovom značajnom energetskom projektu u punom su jeku. Izvođač radova je kompanija iz Kine, a nam ovom prostoru je trenutno više stotina radnika.

Elektroprivreda BiH prošlu godinu završila je s gubitkom od 140 miliona KM.

Potvrđeno je iz ove kompanije, uz najavu da će, s ciljem postizanja energetske stabilnosti, biti pokrenut postupak izmjene cijene električne energije i za domaćinstva.

Pogrešne procjene

Pogrešne procjene da će gubitak na kraju 2023., nakon 67,9 miliona KM minusa u prvih devet mjeseci, iznositi više od 80 miliona KM, u EPBiH obrazlažu nizom okolnosti i troškovima proizvodnje, nabavke električne energije zbog smanjene proizvodnje iz termoelektrana, finansijskim troškovima i rashodima u vezi s nerealizovanim investicijama, otpisima iz ranijih godina, a što se nije moglo predvidjeti.

– Revidiranjem plana poslovanja gubitak je veći od procijenjenog i iznosi 140 miliona KM. Prema planskim pokazateljima za trogodišnji Plan poslovanja 2024.-2026., EPBiH bi trebala pozitivno poslovati. Osnovna pretpostavka za pozitivno poslovanje i održavanje elektroenergetske stabilnosti jesu povećanje proizvodnje i isporuke uglja iz rudnika Koncerna EPBiH, smanjenje troškova koji ne utiču na sistem proizvodnje i održavanja te pokretanje tarifnog postupka za javno snabdijevanje – navode iz “Elektroprivrede BiH”.

Pročitajte i ovo

Preminuo je Jozo (Anto) Miletić sa Otigošća

Preminuo je Jozo (Anto) Miletić sa Otigošća u 94. godini života. Ukop i misa zadušnica …