fbpx
Srijeda , 30 Novembra 2022

Besana noć za mještane Donje Jablanice, vatra se približila kućama na 700 metara

Požar u Općini Jablanica i dalje je aktivan, a iza stanovnika Donje Jablanice je još jedna besana noć. Prema jutrošnjim informacijama, vatra se približila kućama na oko 700 metara.

Danas će zatražiti pomoć vatrogasaca iz drugih bh. gradova, a očekuju i ponovni angažman Helikopterskog servisa Republike Srpske.

Iako je situacija nešto bolja nego sinoć, nadu da će danas biti mnogo bolje ne daje podatak da je jutros u 6:30 temperatura iznosila 30 stepeni, što u kombinaciji s vjetrom koji mijenja smjerove ne pogoduje situaciji na požarištu.

“Problem je što se požar približava Donjoj Jablanici i ono što je jučer bilo na oko kilometar i po, kilometar i dvjesto metara, sada je je nekih 700 metara. To se ne može tačno odrediti, jer zbog promjena smjera vjetra u dvije sekunde više se i ne zna kuda sve ide”, prenosi nam jutrošnje stanje na terenu načelnik Općine Damir Šabanović.

Jutrošnje stanje na terenu (Foto: Klix.ba)
Jutrošnje stanje na terenu (Foto: Klix.ba)

Kako kaže, mještani Donje Jablanice dežurali su noćas u lovačkoj kolibi zajedno s vatrogascima i volonterima.

Objašnjava da je helikopter Helikopterskog servisa RS-a, koji je jučer napravio 11 nadleta, u dobroj mjeri pomogao, ali pošto na tom području ima zimzelene šume, vatra se brzo širi. Helikopter iz RS-a i danas bi trebao pomagati u gašenju požara.

Šabanović kaže da trenutno na terenu nema vatrogasaca iz drugih gradova, ali su odlučili da danas potraže pomoć od kolega iz Sarajeva, Konjica i drugih mjesta.

“Pomoćniku načelnika za vatrogastvo kazao sam da pozovu pomoć, da budu tu, jer ne znamo šta se večeras može dešavati”, kaže Šabanović.

Međutim, prema njegovim riječima, jedina prava pomoć bilo bi gašenje požara kanaderom, kojeg u BiH nema. Objašnjava da se radi o vrlo kompleksnom terenu, gdje su vatrogasci na terenu nemoćni, i da se radi o životno opasnoj avanturi, pogotovo za volontere.

Iako su za danas najavljeni pljuskovi, u Jablanici se, kako kaže Šabanović, ne nadaju da će prirodnim putem biti ugašen požar, jer se na tom području, prema najnovijim prognozama vremena, ne očekuje velika količina kiše.

Izvor: Klix.ba

Pročitajte i ovo

Igrači Konyaspora na Grbavicu istrčali u majicama s likom Alije Izetbegovića

Fudbaleri Željezničara večeras na Grbavici igraju prijateljsku utakmicu protiv turskog Konyaspora, a igrači gostujućeg kluba …