Ispražnjeni bolnički kreveti ponovo se pune. Novi val virusa korona BiH je dočekala sa različitim epidemiološkim mjerama. Doktori sa istom strepnjom.

“Mi smo poslednjih četiri, pet dana stalno sa ispunjenim bolničkim krevetima, u opservaciji je takođe velika gužva. Pacijenti stalno pristižu. Radi se o bolesnicima koji se ranije javljaju u ambulante sa težim kliničkim slikama u odnosu na iskustva koja smo imali ranije”, kaže Anela Šubo, doktorica Opšte bolnice.

Krizni štab FBiH preporučuje kantonima da donesu restriktivnije mjere, ukoliko je to potrebno. Kanton Sarajevo zbog povećanog broja novozaraženih već je pooštrio mjere zabranivši muziku uživo. TK ograničio je rad ugostiteljskih objekata do 20 časova.

“Iščekujemo da kantoni reaguju i da donesu određene mjere kako bi se ovaj porast zaustavio. Jer trenutno stanje, ne samo u bolničkom sektoru, nego generalno stanje u KS, HNK, Tuzlanskom i Zapadno-hercegovačkom”, navodi Goran Čerkez.

Od početka pandemije u cijeloj zemlji preminulo je 5.146 zaraženih virusom korona, više od 133 hiljade osoba je prebolovalo ili boluje od COVID infekcije, u FBiH 86.326, RS 43.477.

“Treba da budemo spremni da uvedemo rigorozne mjere. Imali smo poboljšanje, pa smo malo relaksirali, a Srbija i Hrvatska se spremaju za ‘lockdown'”, tvrdi Nenad Stevandić, doktor na UKC RS.

Iako su redovi pred Covid ambulantama u RS sve duži, a medicinari se pripremaju za novi udar na zdravstveni sistem, u RS je došlo do popuštanja mjera. Tako da nošenje maske na otvorenom više nije obavezno, a dozvoljena je i muzika u ugostiteljskim objektima.

“Vjerovatno su i pritisci radnika u ugostiteljstvu koji je dio ozbiljne privrede. ali ja sam inače veliki skeptik, i mogli ste primjetili, ako je dva dana dobro, to ne znači da neće treći dan biti loše, da ništa ne znači prethodno poboljšanje”, pojašnjava Stevandić.

I Brčko Distrikt ublažio je mjere, dozvolivši između ostalog rad svadbenim salonima. Upravo su proslave novi izazov pred cijelom zemljom.

“Posebno imajući u vidu da uskoro imamo i osmi mart, očekujemo da se za taj dan ne dozvole nikakva slavlja koja bi mogla ugroziti. Ovo što sada imamo je posljedica neodgovornog ponašanja pojedinaca”, ističe Čerkez.

Iz Federalnog ministarstva zdravstva očekuju pogoršanje epidemiološke situacije u naredne dvije