fbpx
Nedjelja , 26 Maja 2024

Fra Mirko Majdandžić pucnjem iz topa označio kraj posta pa iftario s vjernicima u Vukeljićima

Fra Mirko Majdandžić bio je gost na iftaru u Udruženju za očuvanje kulturno-historijskog naslijeđa u Vukeljićima.

Njegov domaćin bio je Salem Šehović koji je prije samog iftara, fra Mirku ukazao čast da označi kraj ramazanskog posta pucnjevima iz tradicionalnog topa.

“Saleme moj, brate moj, hvala na pozivu. Da Milostivi Bog, Allah pomogne da naš post, jer i mi katolici postimo korizmu, donesu korist. Ne samo da padnemo koju kilu, mada je i to zdravstveno dobro, već da jedan u drugome vidimo brata, da to prepišu drugi. Teško da će to učiniti političari, ali mi koji se smatramo vjernicima da počnemo to raditi”, kazao je fra Marko.

Potom je fra Marko istakao kako mu drago što može s svojim prijateljem podijeliti običaje svoje vjere.”Lijepo mi je kad me zovneš da pokažeš lijepi običaj koji imaš u svojoj vjeri. Ja dođem i uživam. Mi dijelimo lijepo što imamo. Kad bude Božić i Uskrs da se opet negdje nađemo i podijelimo lijepo jedan s drugim…”, naveo je.

Njegov domaćin u Vukeljićima je istakao kako bi vjerski službenici svojim postupcima trebali biti primjer drugima.

“Ako su dobri hodže, popovi, fratri i narodi će biti dobr. Bog dragi fra Mirko, neka te čuva Bog, da čuvate ovu našu zemlju Bosnu, na svoj način, kako ste i do sada”, kazao je Salem.

Pročitajte i ovo

Preminuo je Jozo (Anto) Miletić sa Otigošća

Preminuo je Jozo (Anto) Miletić sa Otigošća u 94. godini života. Ukop i misa zadušnica …