fbpx
Subota , 27 Aprila 2024

Nova provokacija u Srebrenici: Predloženo da jedan trg nosi naziv po neustavnom 9. januaru?

Krajem augusta 2023. godine, općina Srebrenica je otvorila javni poziv za preimenovanje ulica, trgova i naseljenih mjesta u ovom gradu.

Međutim, na javni poziv je stigao veliki broj zahtjeva koji se itekako mogu shvatiti kao provokacija, a postoji izrazito dobra šansa da se neki od ovih prijedloga – realizuju. Među njima su i naziv trga po neustavnom 9. januaru, kao i poosuđenim ratnim zločincima Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, koji se nalaze u zatvoru zbog genocida upravo u Srebrenici. 

 

U razgovoru za portal Radiosarajevo.ba, predsjednik SDA Srebrenica Alija Tabakovićotkriva kako je došlo do ove sporne odlukeSkupštine Općine Srebrenica.

“Na sjednici opštine Srebrenica kojom presjedava Salko Tursunović donesena je odluka o formiranju Komisije za izmjenu naziva ulica, u kojoj su učestvovala i tri Bošnjaka. Njih je, da se perfidno izrazim, Tursunović prevario i navukao na tanak led. Radi se o članovima stranke NiP.

 

Komisija je imala zadatak da pripremi odluku o izmjenama naziva trgova, ulica i naseljenih mjesta u gradu Srebrenica. Danas, 5. februara, je održan skupštinski kolegij na kojem je uvršten izvještaj i odluka ove komisije na dnevni red sjednice koja će biti održana 29. februara“, kaže Tabaković.

Kako je dalje rekao, čak i Tursunović je glasao za ovaj dnevni red, te dao legitimitet i legalitet ovoj jednonacionalnoj odluci.

Tabaković za naš portal kaže da je 2000. godine odluka donesena da se vrate imena ulica, trgova i naseljenih mjesta od prije rata u Bosni i Hercegovini, čime je Srebrenica postala jedina opština u cijelom bh. entitetu RS u kojoj je takva odluka donesena. Ipak, ova odluka, ako se izglasa izvještaj komisije na narednoj sjednici Skupštine Općine Srebrenica, neće više važiti. Imena koja bi tada trebala da zamijene stare nazive ulica doista su jeziva. “U tom javnom pozivu su stizali prijedlozi, između ostalog, da jedan trg dobije ime po neustavnom 9. januaru, a čak je došlo i nekoliko prijedloga da ulice dobiju Radovan Karadžić i Ratko Mladić, kao i druge osobe iz Srebrenice za koje se sumnja da su učestvovali u genocidu i ratnim zločinimapočinjenim u ovom gradu”, govori Tabaković.

Dalje navodi da će svi nazivi, prema njegovim informacijama, biti po volji i ukusu jednog naroda u Srebrenici. Prijedlozi nisu ograničeni samo na osuđene ratne zločince, već su uključivali i ‘narodne heroje’, te (ne)ustavne praznike. 

Tabaković također kaže da su prijedlozi zasad tajni, ali će biti obznanjeni na sjednici skupštine kada se bude glasalo o izvještaju i odluci komisije.

“Odluka stupa na snagu danom objave u Službenom biltenu Općine Srebrenica”, navodi Tabaković, te dodaje kako, nakon objave u ovom biltenu, ne postoji više niti jedan pravni lijek koji će se moći iskoristiti da ova odluka ne stupi na snagu.

Tabaković ovakvu provokaciju pripisuje – predizbornom ‘prepucavanju’ između srpskih stranaka u ovom gradu.

Alija Tabaković
Foto: Facebook: Alija Tabaković

“To će sigurno biti iz priče oko izborne kampanje. To je sukob lokalnih političkih partija, to jeste između načelnika i lokalnog predsjednika SNSD-a koji je trenutno u opoziciji, zajedno sa svojom grupom odbornika. Radi se o lokalnom ‘potkosurivanju’, a sve na štetu Bošnjaka i bilo kakvih popravljanja odnosa u ovom gradu”, kaže predsjednik SDA Srebrenica.

Za kraj dodaje da u državi postoji jedna osobakoja ovo sve može da spriječi.

“Visoki predstavnik u BiH (Christian Schmidt) može spriječiti ovakvu odluku skupštine i ima mandat i ulogu da može donijeti adekvatne odluke. Hoće li on to uraditi ili neće, to ostaje da se vidi u narednih 20 dana. Može se svašta promijeniti ukoliko dođe do adekvatne reakcije iz međunarodne zajednice, obzirom da je Srebrenica grad u kojem je počinjen genocid. Mora se o takvim i sličnim stvarima voditi računa. Neprihvatljivo je da u gradu u kojem je počinjen genocid postoji nazivi trgova i ulica po osobama koje su učestvovale ili se dovode u vezu s ratnim periodom i ratnim zločinima“, kaže Alija Tabaković za portal Radiosarajevo.ba

 

Pročitajte i ovo

Bolest je brzo uzela 17-godišnju Najilu: Istina je da je otišao jedan mladi život

Najila Omerović preminula je 20. aprila, a dženaza joj je klanjana protekle srijede u 14 …