Dalmacija Danas

U posjeti ovogodišnjem Mostarskom sajmu, posebnu pažnju posjetilaca zaokupirao je štand Stipe Pleića – vikinga na čijem štandu su bile vikinške sjekire, štitove, koplja, mačeve, stolice i stolove te ostale predmete koje su Vikinzi koristili u svakodnevnoj upotrebi.

Vikinška priča Stipe Pleića

„Inspiriran serijom Vikinzi pokušao sam izraditi vikinšku sjekiru i sve je krenulo od toga. Oni su mi kao narod oduvijek bili zanimljivi kao ratnici, pa sam počeo proučavati njihovu kulturu i način života. Najviše me u seriji oduševio izgled sjekire pa sam je odlučio izraditi“, pojašnjava nam Stipe.

Za izradu jedne sjekire treba mu i do nekoliko dana, a pri izradi prolazi kroz nekoliko faza.

„Prvo moram obraditi metal kutnom brusilicom, nakon toga se termički obrađuje. Zatim od drva radim držalicu koju crtam pirografom, a neke i rezbarim švicarskim nožićem. Treća faza je spajanje sječiva i drške. Onda slijedi lakiranje lanenim uljem i na kraju dolaze ukrasi od kože“, rekao je duvanjski viking za Dalamaciju Danas.

Stipe je radio na građevini u Njemačkoj nekoliko godina, ali svoj mir pronašao je u svome rodnom mjestu – Stipanićima.

“Samo neoženjen muškarac može biti sretan”

Sve što radi ipak smatra svojim hobijem, velikom ljubavi i užitkom.

„Sve sam, pa da imam ženu i obitelj ne bi mogao ovo raditi, tko bi mi to tolerirao. „Samo neoženjen muškarac može biti sretan. Ja izbjegavam druženje za ženama, one pokušavaju vikinga zarobiti i uništiti“, uz smijeh zaključuje najpopularniji viking Stipe Pleić.“, šaljivo će simpatični viking, a onda dodaje onu mudru poslovicu vikinškog naroda.

Ekipa N1 posjetila je ovog vikinga 2022. godine koji je već tada imao i svoj vikinški brod. Izgradio ga je sam. Njime je zaplovio Buškim jezerom.

Još iz djetinjstva sam želio brod, gledajući seriju, kad sam vidio njihove drakare, oduševio sam se i pokušao repliku napraviti i zadovoljan sam kako je ispalo. Prošle godine u 6 mjesecu je brod zaplovio na Buškom jezeru. Brod se super ponaša na vodi, lako se s njim upravlja. Čim lipše vreme bude opet će u vodu“, kazao je.

U sve što radi ulaže dosta truda i ljubavi, što se u finalu i vidi kaže duvanjski Viking. Njegova kuća je također izgrađena u vikinškom stilu.