fbpx
Četvrtak , 18 Jula 2024

Jezivi podaci iz Pojasa Gaze: Svakog dana bude ubijeno ili ranjeno više od 400 djece

Više od 400 djece dnevno biva ubijeno ili povrijeđeno u izraelskoj opsadi Gaze, saopćila je u srijedu Agencija Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF), ponavljajući pozive na trenutni humanitarni prekid vatre.

Oko 3.500 djece je ubijeno, a više od 6.800 djece je povrijeđeno tokom 25 dana kontinuiranog bombardovanja od 7. oktobra, navodi UNICEF u saopćenju te dodaje da to ne može postati novo normalno.

“Djeca su već previše toga pretrpjela. Ubijanje i zarobljavanje djece mora prestati. Djeca nisu meta”, stoji u saopćenju koje je objavljeno nakon drugog uzastopnog dana smrtonosnih izraelskih zračnih napada na izbjeglički kamp Jabalya u sjevernom pojasu Gaze.

“Prizori pokolja koji dolaze iz kampa Jabaliya u Pojasu Gaze nakon napada jučer i ponovno danas su užasni i užasni”, rekao je UNICEF.

Agencija UN-a saopćila je kako još nema procjene broja poginulih djece iz logora. Medicinski službenici na terenu rekli su za CNN da su stotine ozlijeđenih i ubijenih, uključujući mnogo djece, nakon zračnih napada.

Izraelska vojska rekla je da je ciljala i ubila nekoliko militanata Hamasa u kampu i tvrdi da čini sve što može kako bi smanjila civilne žrtve. Hamas je u utorak oštro zanijekao prisutnost jednog od svojih komandanata u kampu.

UNICEF je podsjetio da su izbjeglički kampovi zaštićeni međunarodnim pravom i da strane u sukobu imaju obvezu poštivati i štititi civile od napada.

“UNICEF ponavlja svoj hitan poziv svim stranama u sukobu na trenutni humanitarni prekid vatre, kako bi se osigurala zaštita sve djece i siguran i neometan humanitarni pristup za dostavu pomoći koja spašava živote u velikom broju širom Pojasa Gaze, u skladu s Međunarodnim humanitarnim pravom”, stoji u saopćenju.

Pročitajte i ovo

Od zaraze morbila jučer preminuo 17-godišnjak u Sarajevu, doktori pozivaju roditelje da vakcinišu djecu

U Novom danu na N1 smo govorili o trenutnim epidemijama u Kantonu Sarajevo, sa posebnim …