fbpx
Petak , 26 Aprila 2024

Dodik napustio sjednicu nakon što su Džaferović i Komšić odbili da BiH bude neutralna

Kako je istakao Dodikov savjetnik Radovan Kovačević, Dodik je napustio sjednicu nakon što su ostala dva člana Predsjedništva odbila izmjenu dnevnog reda.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik napustio je sjednicu Predsjedništva BiH jer Željko Komšić i Šefik Džaferović nisu željeli ponovo raspravljati o stavu u vezi sa situacijom u Ukrajini, jer je Dodik tražio da BiH bude neutralna.

Kako je istakao Dodikov savjetnik Radovan Kovačević, Dodik je napustio sjednicu nakon što su ostala dva člana Predsjedništva odbila izmjenu dnevnog reda.

– Na početku sjednice Predsjedništva BiH Milorad Dodik je zatražio izmjenu dnevnog reda i zauzimanje stava Predsjedništva BiH u vezi sa situacijom u Ukrajini. S obzirom na to da su druga dva člana odbila raspravu, Dodik je napustio sjednicu, napisao je Kovačević.

Kako se saznaje, Dodik je tražio da Bosna i Hercegovina bude neutralna po pitanju ruske agresije na Ukrajinu.

– Radi se o udruženom poduhvatu koji čine Komšić, Džaferović i Turković koji krše Ustav BiH ohrabreni od strane drugih struktura. Svaki pokušaj da se sačuva ustavna struktura danas je srušen i apsolutno je neizvjesno kako ćemo dalje. Jedini izlaz je da se poštuje Ustav gdje se kaže da je Predsjedništvo jedino zaduženo da se bavi vanjskom politikom, nikakva ministarstva ili druga tijela, rekao je Dodik nakon napuštanja sjednice.

Naglašava da on ne spori integritet bilo koje države, dok druga dva člana Predsjedništva BiH “spore i teritorijalni integritet Srbije.”

– Kako ne sporim teritorijalni integritet bilo koje članice UN, tako ne sporim ni Ukrajine. Ali je sada situacija drugačija nego 2014. godine – tada nije bilo rata na teritoriju Ukrajine, nije bilo ovako histerične reakcije jednog dijela svijeta u traženju da se svi povinuju samo njihovim stavovima. Ovdje u Sarajevu se svi podređuju tome – nema rečenice o Ukrajini da se ne uspoređuje sa Sarajevom. Ovo je krah ukupnoga sistema – ako pada Ustav, pada i država – a gospoda su odlučila da sruše Ustav, rekao je ovo nakon prekinute sjednice Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

 

Pročitajte i ovo

Mlada inovatorka iz Fojnice Emina Hodžić oduševljava svijet informaciono-komunikacionih tehnologija

Mlada Fojničanka Emina Hodžić, talentovana učenica iz Fojnice, je svojim izvanrednim dostignućima u oblasti informaciono-komunikacionih …