fbpx
Petak , 19 Aprila 2024

Premijer SBK Tahir Lendo najavio smanjenje plaća u kantonu

Martovske plaće budžetskim korisnicima na području Srednjobosanskog kantona kasne već nekoliko dana, a premijer kantona Tahir Lendo je izjavio kako će doći do smanjenja aprilskih plaća zbog čega su reagovali policijski i zdravstveni sindikati ovog kantona.
U izjavi za Fenu premijer Vlade Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo je kazao da će aprilske plaće biti umanjene s obzirom na to da je došlo do pada budžetskih prihoda i ekonomije u ovom kantonu.

Kako Klix.ba saznaje plaće budžetskim korisnicima još nisu uplaćene, a prema riječima predstavnika Sindikata policije MUP-a SBK Dragana Škulja, policija će se boriti protiv smanjenja plaća s obzirom na to da imaju povećan obim posla.

“I pored povećanog obima posla i rada policijskih službenika koji rade i do 260 sati, došlo je do najave smanjenja plaća budžetskim korisnicima, pa i policijskim službenicima. Premijer je rekao da smo uradili dobar posao kao i zdravstvo, ali je najavio smanjenje plaća svima. Rekao je da svi trebamo podnijeti isti teret, ali nisam takvog mišljenja kada radimo povećanim kapacitetima, kao i zdravstveni radnici. Ako dođe do toga, najavit ćemo i mjere koje ćemo poduzeti”, kazao je Škulj za Klix.ba.

I Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije Srednjobosanskog kantona reagovao je na izjave Lende poručivši da će pronaći način kako bi zaštitili sebe i svoja prava.

“U doba kad se cijeli svijet bori s najvećom zdravstvenom krizom u zadnjih sto godina i razne države pokušavaju različite pristupe u odbrani od pandemije, pojedinci iz ‘naših država’ su, odmah na početku, otišli korak dalje. Razmatraju nešto što nikome na cijeloj planeti nije palo na pamet, da onima koji su najizloženiji surovoj bolesti treba smanjiti plaće i to sve pod izgovorom – kako svi podjednako trebaju snositi teret pandemije i krize”, poručili su iz Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije SBK.

Pojasnili su da se bore spoznati bolesti, što više naučiti o njoj kako bi mogli adekvatno odgovoriti na sve izazove, dok političari smišljaju na koji način da osiguraju priliv u budžet, ali ne pameću već preko leđa radnika u zdravstvu SBK.

“I pored toga, što smo svakodnevno izloženi medijskom ‘linču’ raznih premijera, ministara, glasnogovornika, političara ‘opće prakse’, raznih političkih namještenika, a sve s ciljem da u očima javnosti stvore dojam, kako je zdravstvo loše organizirano, korumpirano, aljkavo, traljavo, a mi zdravstveni radnici bezvrijedni i kukavice, mi se za sada, uspješno nosimo s teretom pandemije u SBK i u BiH. Doduše, u našem okruženju postoje i političari koji priznaju zasluge svojih medicinara (i drugih), pa ih adekvatno i nagrađuju! Mi ne tražimo da nas nagrađujete, ali tražimo poštovanje i priznanje, kakvo zaslužujemo”, dodali su.

Na kraju su poručili kako je njihov zadatak boriti se protiv koronavirusa, a da je zadatak političara da se BiH ne spominje u svim vijestima kao jedina država koja je smanjila plaće u zdravstvu u vrijeme pandemije.

Pročitajte i ovo

Aferim: Donirala bubreg voljenom Adnanu i tako mu spasila život

Život je otvorena prazna knjiga u kojoj vrijeme piše stranice gusto kucanog teksta i svjedoči …