fbpx
Utorak , 23 Aprila 2024

Dodik traži 800 miliona KM od Centralne banke BiH za robne rezerve entiteta

Dodik je rekao da je hitno potrebno izmjeniti zakon o Centralnoj banci BiH, da se vrijednosnim papirima može trgovati na domaćem tržištu, te da se od 400 miliona eura koje stoje u rezervi hitno formiraju robne rezerve.

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH), ocijenio je u srijedu, 23. februara da je najbolje da Predsjedništvo izrazi stav da se BiH po pitanju događanja na istoku Ukrajine ne svrstava na bilo koju stranu, te da je to jedino moguće, piše Radio Slobodna Evropa.

Tek ponegdje i marginalno se govorilo o tome na sjednicama Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH), rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

BiH je obavezna da zauzme političke stavove, ali to može da učini samo na sjednici Predsjedništva BiH, a predsjedavajući nije tražio održavanje sjednice o tome, rekao je Dodik.

“Ja smatram da mi trebamo ostati bez suvišnih komentara o tome, najkorisnije je za nas da ostanemo potpuno neutralni, te da se da takav nalog kompletnom diplomatskom sistemu”, kazao je Dodik.

On je naglasio da je za RS neprihvatljivo pridruživanje bilo kakvom paketu sankcija prema Rusiji. Podsjeća da je i Federacija BiH imala korist zbog privredne saradnje sa Rusijom.

“Ako se bude insistiralo da se Rusiji nametnu sankcije, ja ću biti protiv toga, i obrazložit ću zašto sam protiv”, poručio je Dodik.

“Naša politika isključivanja iz integracija sa NATO strukturama se pokazala ispravnom, jer da smo bili dio NATO-a morali bismo da budemo dio ovog sukoba, što ne bi bilo dobro za bilo koga u BiH”, ocijenio je Dodik.

On je naglasio da je poznat stav njegovih kolega iz Predsjedništva, ali da sa druge strane Republika Srpska (RS) i on kao njen predstavnik “ne može da dozvoli da se donese bilo koja odluka koja bi ugrozila naše odnose sa Rusijom”.

Dodao je da kruži mnogo netačnih informacija u medijima po pitanju Ukrajine, te da je potrebno da sve sukobljene strane sjednu za sto i dogovore se, umjesto što pokušavaju destabilizovati čitav svijet.

“Treba da se osigura politika mira i stabilnosti”, istakao je Dodik, podsjećajući da se ne stavlja ni na jednu stranu po pitanju konflikta između Rusije i Ukrajine.

On takođe tvrdi da se mnogi zalažu za međunarodno pravo, iako ga u prošlosti nisu poštovali.

Dodik je rekao da je hitno potrebno izmjeniti zakon o Centralnoj banci BiH, da se vrijednosnim papirima može trgovati na domaćem tržištu, te da se od 400 miliona eura koje stoje u rezervi hitno formiraju robne rezerve.

Prema Dodiku, izmjenama zakona entiteti mogu doći do dodatnih 800 miliona KM, i to sa pokrićem, a ne štampanih bez pokrića.

Naglasio je da globalne tenzije nakon pandemije vrše dodatni pritisak na ekonomiju.

“To hitno treba raditi, druge zemlje užurbano rade na tome. Ukoliko to ne uradimo, biće teško obezbijediti novac”, upozorio je Dodik.

Takođe je predložio ukidanje negativnih kamatnih stopa za javne institucije.

Podsjetio je da on i njegova stranka (SNSD) ostaju pri politici diferencirane stope poreza na dodatnu vrijednost (PDV), te je rekao da je upućen prijedlog zakonskih izmjena u proceduru.

“Predložili smo 10% PDV-a za namirnice za životne potrebe, 22% za luksuz a 17% za sve ostalo”, rekao je Dodik.

Fokus.ba

Pročitajte i ovo

Fojnički osnovci prvaci države BiH

🥇🇧🇦🇧🇦DRŽAVNO TAKMIČENJE “MISLI MINE”🇧🇦🇧🇦🥇 Dana 22.04.2024. godine u Brčkom je održano Državno takmičenje iz programa …