fbpx
Nedjelja , 28 Aprila 2024

Da se nikad ne zaboravi: Konvoj mladih Bošnjaka i njihovih prijatelja iz Hrvatske posjetili Srebrenicu

Srebrenica

U posjeti Srebrenici jučer su boravili učesnici XVII po redu konvoja mladih Bošnjaka i njihovih prijatelja iz Hrvatske. “Da se nikad ne zaboravi” poruka je s kojom je u Srebrenicu došlo više od 300 mladih Bošnjaka i njihovih prijatelja iz Hrvatske, javlja Anadolu.

Organizator konvoja je Vijeće bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba.

“U saradnji s turskom organizacijom TIKA ove godine proširili smo kapacitete projekta i omogućili ljudima iz Rijeke, Pule i Siska da se uključe po prvi put. Oko 70 posto učesnika konvoja su srednjoškolci i studenti”, kaže Armin Hodžić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba i dodaje da je cilj da se učesnici konvoja upoznaju “sa svim onim što se dogodilo u Srebrenici”.

On je kazao da je cilj putovanja da mladi po povratku u svoje okruženje prenose poruku i kako bi se na jedan živi način mogli uvjeriti u sve ono o čemu su možda čitali ili vidjeli putem televizije i društvenih mreža.

“Ništa ne može zamijeniti emociju koju će doživjeti ovdje”, kaže Hodžić i ističe da projekat ima veliki značaj.

Istakao je da su dio konvoja i njihovi prijatelji koji nisu Bošnjaci te da na taj način nastoje širiti istinu o Srebrenici.

“Djecu nismo ovdje doveli da bi nekoga mrzili, nego da uče o genocidu u Srebrenici i da to bude svojevrsna opomena kako se tako nešto ne bi nikada ponovilo”, poručio je Hodžić.

Prisutnima se obratio i direktor Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari Emir Suljagić.

“Mi moramo upisati, u kamen uklesati, u međunarodnu svijest ono što se nama dogodilo, jer je to garant da se neće ponoviti. Nije ovo prvi put da smo mi preživljavali progone, pokolje, istrebljenja. Ovo je prvi put da mi imamo priliku da to upišemo u međunarodnu svijest i savjest. Memorijalni centar je vaš i naš savremenik. Genocid je počinjen u našoj generaciji. Genocid se slavi i veliča u našoj generaciji”, rekao je Suljagić koji je poručio učesnicima konvoja da se upoznaju s radom Memorijalnog centra te da sa sobom ponesu emociju i inspiraciju.

Prije dolaska u Potočare učesnici konvoja su posjetili Memorijalni kompleks Veljaci u Bratuncu, a u okviru posjete Memorijalnom centru Potočari učesnici su imali priliku da razgovaraju s majkama Srebrenice.

“Majke su ovdje uspjele da ispišu historiju bijelim nišanima i niko nikad to ne može promijeniti. Istrajnost i hrabrost u borbi za istinu i pravdu je naša obaveza, a naša poruka vama”, rekla je majka Munira Subašić.

Vijeće BNMGZ već sedamnaest godina zaredom organizira konvoj mladih Bošnjaka i njihovih prijatelja pod nazivom “Da se nikad ne zaboravi” namijenjen mladim ljudima, srednjoškolcima i studentima koji u zajedničkom posjetu Memorijalnom centru u Potočarima odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici.

(Izvor: AA)

Pročitajte i ovo

Održano mektebsko takmičenje u MIZ Fojnica

Mektebsko takmičenje na nivou MIZ-e Fojnica održano je danas u Čaršijskoj džamiji. Takmičari su bila djeca …