fbpx
Nedjelja , 28 Aprila 2024

U Fojnici održana izložba o nišanima u Bosni i Hercegovina

Večeras je u prostorijama Turskog kulturnog centra održana izložba fotografija pod nazivom “Nišani u Bosni i Hercegovini – pouke i poruke iz prošlosti” autora Nihada Klinčevića.

O izložbi i istoimenoj knjizi su govorili prof. Mensur ef. Pašalić i autor mr. Nihad Klinčević.

Mensur ef. Pašalić je u svome radu govorio o pet faza života muslimana te o muslimanskim mezarjima koji se nalaze u mahalama, pored džamija, u urbanim područjima.

“Nišani su bijeli, simbol čistoće koji svojom šutnjom jako puno govore o Bošnjacima u proteklih 600 godina”.

Citirao je i poznatog slovenskog arhitektu Jožu Plečnika koji nije krio svoje oduševljenje muslimanskim mezarjem na Alifakovcu te je kazao: ”Snježnobijeli nišani izranjaju iz zelenih ćilima, iz poštovanja se klanjaju jedni dugima, ta najljepša groblja na svijetu.”

Prisutnima se obratio i autor Nihad Klinčević koji je govorio o vremenskim fazama bosanskih nišana, a posebnu pažnju je posvetio ranim nišanima na prelazu iz srednjovjekovne Bosne na period osmanske vladavine.

U svom izlaganju je istakao da bosanski šehidski nišani se izrađuju od 15. do 20. stoljeća što samo po sebi govori o cijeni zemlje i domovine koji su bosanski muslimani kroz historiju platili.

Na kraju izložbe, prisutne je svojim glasom počastio Aziz ef. Zulum izvedbom ilahija “Šehidi” i “Hej, jablane”.

Među večerašnjim prisutnim je bio i načelnik opštine Fojnica Sabahudin Klisura.

Pročitajte i ovo

Popularna Razo u Sarajevu na meti pljačkaša

U Sarajevu se desio neobičan incident kada je popularna Razija Razo Čolaković, uživajući u poziranju …