fbpx
Ponedjeljak , 29 Aprila 2024

Hasan Sejdinović i dalje živi u trošnoj kući kao podstanar, a na stolu je zlatna Olimpijska medalja

U našoj zemlji ima mnogo pozitivnih priča. Ima mnogo i negativnih. Ima i onih koje su kombinacija. Hasan Sejdinović je ponos Gračanice. Momak koji je na Specijalnoj svjetskoj olimpijadi u atetici osvojio zlatnu medalju. Junak koji na olimpijade ide kao podstanar.

Vrata su stara i oštećena, krovni oluci također. Prozor sa nikakvom izolacijom. Unutra je sve dotrajalo. U ovakvoj kući na stolu je zlatna Olimpijska medalja. I beskrajna ljubav majke i sina. Hasan Sejdinović na dvije Specijalne olimpijade otišao je iz takve kuće. Osvajač zlatne medalje i brojnih drugih živi kao podstanar.

”Najgore je kada dođe zima. Prokišnjava krov, prozori su nikakvi, prehlada je… svake zime se prehladi”, govori majka Edisa Sejdinović.

Ukupno 200 KM daju za kiriju, a tu su i režijski troškovi, dok su primanja oko 500 KM. Svi su Hasana tapšali po ramenu nakon velikog rezultata, iskazivali svoj ponos, ali su zlatnog olimpijca i njegovu majku ostavili da živi u neuslovnom domu. Hasan je tada, samo 15 dana prije Olimpijade, izgubio oca. U periodu poslije Sejdinovići su najviše očekivali od gradonačelnika Gračanice.

Razočarao me njihov odgovor ‘ako damo Hasanu, javit će se još neko dijete sa poteškoćama u razvoju’. Razočarana sam jer ga ne smatraju vrhunskim sportistom i zlatnim olimpijcem nego ga gledaju kao osobu sa poteškoćama u razvoju. E to me razočaralo…”, kaže majka Edisa.

Još 2019. godine prvi čovjek Gračanice Nusret Helić u svom obraćanju istakao je da rješavanje stambenog pitanja ne može biti regulisano podnošenjem amandmana na budžet. Ali je najavio rješenje. Hasan i Edisa Sejdinović imaju snimak tadašnjeg obraćanja.

”Čim donesemo odgovarajuće odluke spremni smo izdvojiti sredstva, kada se formira Fond. Evo ja prvi dajem 1000 KM kad se formira Fond, koji se može brzo formirati. Dajem od sebe 1000 KM, da riješimo pitanje našeg olimpijca”, rekao je tada gradonačelnik Gračanice.

Četiri godine poslije to pitanje nije riješeno. Gradonačelnik Helić na upit N1 kratko je odgovorio da je van države. Zbog toga Hasan, tokom cijelog perioda, smatra da ima samo jednu podršku:

Samo mama… ona mene čuva i tu je za mene. I to je to… “, kaže Hasan Sejdinović.

A snagu, odnosno vjetar u leđa, očekivali su od mnogih. Mnogima su se i obratili.

”Dobili smo odgovor ministrice Sanje Vlaisavljević. Navela je da cijeni rezultat, ali da nije u njihovoj nadležnosti. Također, i od kantonalnog ministra, kao i od Igora Stojanovića. Isti je odgovor. Obratili ste se visokom predsjedniku, članovima Predsjedništva, ministru vanjskih poslova, ministru ljudskih prava, federalnom premijeru? Da, nismo dobili odgovor ni od koga’‘, navodi.

Od grada Gračanice Sejdinović je dobio 500 maraka nakon osvojene zlatne medalje, kao i prošle godine pet hiljada KM. Bivši premijer Novalić doznačio je prošle godine 500 KM. Nakon razočarenja u institucije pokrenuli su humanitarnu akciju. Odlazak iz stare, tuđe kuće u svoj novi dom sada je samo san.

‘Bez obzira što je sa Olimpijskih igara donio zlatnu medalju u BiH glas Hasana Sejdinovića i njegove majke nadležni na lokalnom i državnom nivou ne žele da čuju. I dalje žive u trošnoj kući kao podstanari.

Pročitajte i ovo

Održano mektebsko takmičenje u MIZ Fojnica

Mektebsko takmičenje na nivou MIZ-e Fojnica održano je danas u Čaršijskoj džamiji. Takmičari su bila djeca …