fbpx
Četvrtak , 9 Maja 2024

7 heroina koje Fojnica ne smije zaboraviti: Danonoćno besplatno šiju maske za Fojničane

Ko je god iskusio teška vremena u svome životu, a sigurno nas nije malo, uvjerio se u dvije stvari.

Prva: Uvjerimo se u to kakve prijatelje imamo.

Druga: Odjednom “iskoči” neko za koga smo slabo ili nimalo znali i ko učini sve u svojoj moći da bi nam se stanje popravilo.

Piše: Harun Pašalić

U ovim riječima će se, sigurno, mnogi od vas pronaći.

Piscu ovih redova, taj neko, u teškim vremenima, je bio Zemko, fizioterapeut iz “Reumala” koji je svojim smijehom, stručnošću i pažnjom ulijevao sigurnost i nadu da će i ta loša vremena jednom proći.

Danas, kada se svi susrećemo sa mnogostrukim udarcima, direktnim i indirektnim, od korona virusa, pojavili su se neki novi heroji i neke nove heroine.

Više ih je, ali ovdje želimo napisati koju rečenicu o fojničkim heroinama iz Udruženja “Fojnička žena” koje dananoćno bdiju nad zdravljem i dobrobiti naših građana.

One to rade na način da konstantno šiju maske za građanstvo i to BESPLATNO.

Danas smo ih posjetili i obećali da sljedeći put dolazimo sa kamerom kako bi i videoprilogom ovjekovječili njihovo herojstvo.

Ima ih sedam, kažu da su za penzije, ali šivaće mašine i brzina ruku dok izrađuju maske nam govore da su one u najboljem dobu.

Do sada su izradile preko 2 hiljade maski koje su podijelili građanima u potrebi, ali i fojničkoj policiji, radnicima JKP “Šćona”, pripadnicima Oružanih snaga, ali su već na zahtjev poslale i određene količine maski u Kiseljak, Mostar, Čapljinu pa čak i u Holandiju.

“Sve ovo radimo besplatno i nastavit ćemo raditi besplatno jer mi smo humanitarno udruženje i ne želimo ovakvo teško vrijeme iskoristiti i zloupotrijebiti u vlastite svrhe” – govori nam Biljana, jedna od članica Udruženja.

Iako već čine mnogo za naš grad, nakon što smo objavili apel za pomoć našim Fojničanima kojima je potreban lijek Xarelto, one su nas kontaktirale i spremile novac za kutiju lijekova.

Kada je neko dobar, baš je dobar i insanluk i čojstvo se ne može sakriti.

Pitali smo ih, treba li im šta, a one su se odmah zahvalile načelniku Klisuri koji im je donirao materijal za šivenje maski.

Zaključujući današnju priču samo su rekle:”Samo nam donesite šifon pamuk i gume, a mi ćemo šiti dokle god bude trebalo!”

BRAVO, BRAVO i BRAVO!!!

Pročitajte i ovo

Tradicija obućarskog zanata živi u srcu Fojnice: Ismet Čohadžić nastavlja porodičnu baštinu

U srcu Fojnice, gdje se tradicija tkala kroz generacije, jedan od posljednjih čuvara starih zanata, …