fbpx
Ponedjeljak , 29 Aprila 2024

Hafiza Merjem Sofić prva hafiza u Holandiji

U nedjelju, 2.10. 2023. godine u Rotterdamu je, nakon mevluda, proučena hafiska dova hafizi Merjem Sofić, prvoj hafizi Bošnjakinji u Holandiji.

Dovu je proucio Mensur ef. Pašalić, voditelj Odjela za  džemate i imamet koji je u ime Reisul-uleme hafizi Merjemi uručio hafisku diplomu uz prigodne hedije od Rijaseta IZ u BiH.

Mensur ef. Pašalić je čestitao hafizi, njenim roditeljima, IZ Bošnjaka u Nizozemskoj i čitavoj jedinstvenoj IZ u BiH te je kazao da je hafiza Merjem dragulj koji reprezentuje svojim znanjem i moralom islam, Bošnjake i domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Merjem Sofić, rođena 03.10.2002, studira na pedagoškom fakultetu i druga je godina.

Završila je hifz s 12 godina koji je polagala pred turskom vladom i komisijom “Diyanet” u Njemačkoj i dobila njihovu diplomu.

U 2021. godini je polagala hifz pred komisijom Rijaseta IZBiH koju su činili hafizi Dževad Šošić, Muhamed Čajlaković, Dževad Hrvačić i Abdul-Aziz Drkić.

“Imala sam veliku želju polagati i u svojoj domovini za koju sam čvrsto vezana, tim povodom sam odlučila pologati i u Bosni. Rođena sam ovdje u Holandiji, a moj babo Asmin Sofić je došao ovdje u toku rata, 1993 godine. On je iz Janje (Bijeljina), a mama Amira Lužić je došla 2000. godine u Holandiju, a ona je iz Orahovice (Zenica)” – kaže nam Merjem.

Merjem ima dva brata, Zubejra i Muaza, a Muaz trenutno također uči hifz i uskoro će polagati pred komisijom Rijaseta IZ u BiH.

Pročitajte i ovo

Teška saobraćajna nesreća u Jehovcu kod Kiseljaka

Sinoć oko 22:30h, na putu kroz mjesto Jehovac, Kiseljak, dogodila se teška saobraćajna nesreća koja …