fbpx
Četvrtak , 2 Maja 2024

U Moskvi protesti protiv gradnje džamije, skupljaju se i potpisi

Lokalno stanovništvo je kategorično protiv toga

Hiljade pravoslavnih Moskovljana okupilo se u distriktu Kosino-Ukhtomsky u blizini Svetog jezera kako bi protestirali protiv izgradnje džamije.

Demonstranti traže da se izgradnja džamije premjesti na drugo mjesto u Moskvi.

Prema riječima šefa Centra za geografiju religija pri Odjeljenju za odnose Crkve i društva Ruske pravoslavne crkve Romana Silantijeva, Moskovljani su pokrenuli peticiju protiv izgradnje centra za muslimane, prikupili su 17.000 potpisa. Sada je njegova izgradnja obustavljena.

– Lokalno stanovništvo je kategorično protiv toga. Tamo su htjeli napraviti muslimanski centar s džamijom i muslimanskom akademijom, ali izgleda ne žele. Dobili smo odgovor iz kabineta gradonačelnika da je takav projekat bio, ali je obustavljen – rekao je Silantjev, prenosi politicki.ba.

On je naglasio da postoji nekoliko pravoslavnih crkava u blizini Svetog i Bijelog jezera u Kosino-Uhtomskom. Prema njegovom mišljenju, džamija je na ovom mjestu trebala biti izgrađena tek nakon dogovora s mještanima.

Rekao je da fondacija koja bi trebala da izgradi džamiju ima “kontroverznu reputaciju” i ne kontaktira s demonstrantima. Silantjev je dodao da bi površina džamije mogla biti i do 60.000 kvadratnih metara, čemu se protive lokalni stanovnici.

Na zabranu gradnje ljutito je reagirao i lider Čečenije Ramzan Kadirov, a vijest je unijela i nepovjerenje među čečenskim borcima koji su poslali poruku podrške gradnji džamije, prenosi politicki.

Pročitajte i ovo

U temelje BiH ugradili su svoje živote: Šehidima se nikada u potpunosti nećemo moći odužiti

Drugi je dan Bajrama, Dan je šehida. Trajna je obaveza sjećanje na žrtvu najboljih sinova …