Ramo Isak – ime koje se jučer u izmijenjenom spisku našlo za prijedlog ministra unutrašnjih poslova federacije Bosne i Hercegovine očekuje se da danas bude potvrđeno u Parlamentu na sjednici. Ništa ne bi bilo sporno da za ministra policije nije predložena osoba koja je dva puta pravosnažno osuđena.

Naime, Isak je bivši član NES-a i zastupnik u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, a osim toga, njegovo ime se često nalazilo u rubrici “crna hronika”. Podaci govore da je dva puta pravosnažno osuđen.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) uradio je detaljnu analizu njegovih krivičnih djela te određene događaje u kojima je on bio akter detaljno opisao.

Jedna od scena kakvim se pune stupci crne hronike desila se prije skoro deceniju u centru Zenice.

“‘Mercedes’ se zaustavio jer je semafor pokazivao crveno svjetlo, a put mu je popriječio terenac ‘Toyota’ iz kojeg je izašao Ramo Isak. Ohrabrivalo ga je to što nije bio sam. Prišao je ‘Mercedesu’, psujući majku vozaču. ‘Šta mi diraš dijete!?’, vikao je i kroz otvoren prozor počeo ga udarati pištoljem u glavu, pokušavajući ga izvući iz vozila. Vozač se čvrsto držao za volan dok je suvozač pobjegao. Zvuk policijske sirene je prekinuo jurnjavu. Napadač iz džipa je uhapšen”, piše CIN.

2013. godine zbog nasilništva osudio Isaka na uslovnu polugodišnju zatvorsku kaznu koja nije izvršena jer u roku od godinu dana nije počinio novo krivično djelo.

Tri godine ranije je osuđen zbog prijetnji novinaru i tada je dobio uvjetno dva mjeseca zatvora. Presude mu nisu bile smetnja da na općim izborima 2018. godine bude izabran u Skupštinu ZDK i delegiran u Dom naroda Federalnog parlamenta.

“Ja imam uredno potvrdu da nisam osuđen”, rekao je Ramo Isak čije se ime nalazilo u krivičnoj evidenciji zeničkog suda kada je stupio na trenutne dužnosti zastupnika i delegata. Obje presude su brisane iz evidencije u augustu 2016. i septembru 2019. godine.

 

Isaku ovo nije jedini put da je kršio zakon. Početkom 2000-ih je dobio otkaz u policiji ZDK gdje je radio kao policajac.

“Isak Ramo je decertificiran iz razloga jer je pred Općinom, tadašnje Općine, a sada Grada Zenice, ispalio tri metka u zrak na svadbi svog velikog prijatelja i kuma jednog od njegovih sinova“, rekao je, dodavši da jedino žali zbog toga što je pištolj bio službeni.

“Da sam opet na toj svadbi i da imam 15 (metaka, op. a.), ja bih ispalio svih 15“, rekao je Isak u razgovoru sa novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN).

Kantonalno tužilaštvo u Zenici je protiv njega 2014. godine podiglo još jednu optužnicu zbog prijetnji. Prema optužnici, Isak je 2010. godine sa trojicom muškaraca proganjao sugrađanina: prvo su mu popriječili put BMW-ovim džipom, da bi ga, nakon što je počeo bježati, ganjali sa repetiranim pištoljima uz povike: „Pucaj, pucaj, ubij ga!“ Međutim, Općinski sud u Zenici je presudu odbio zbog zastare.

Isak kaže da mu je sve montirano, dodavši kasnije: “Da je Allah htio da budemo meleci, mi bi bili meleci i ne bi griješili. To znači, svaki čovjek griješi.

On je političku karijeru započeo 2006. godine kada je na općim izborima izabran u Skupštinu ZDK sa liste Bosanskohercegovačke patriotske stranke Sefer Halilović nakon čega je i delegiran u Federalni parlament.

Poslije toga je od 2012. do 2014. bio vijećnik u Zenici. Bio je predsjednik Stranke za narod BiH, a potom i predsjednik Kantonalnog odbora Stranke demokratske aktivnosti sa čije liste je na posljednjim općim izborima ponovo izabran u Skupštinu ZDK.

Porodica, vjera i država su vrijednosti koje je potencirao Isak tokom razgovora sa novinarima. Njegov sin Arnel Isak je ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline u Vladi ZDK. Ramina supruga Amela je vlasnica Zaštitarske agencije “Condor“ u kojoj je njihov drugi sin direktor. Porodična agencija je u 2020. godini sa javnim institucijama sklopila ugovore vrijedne 310 hiljada KM za usluge fizičke zaštite i prodaje opreme za nadzor. Iste godine firma je prijavila prihode od 1,7 miliona KM.