fbpx
Srijeda , 17 Jula 2024

Hrvatska porodica Trlin traži rušenje džamije u Konjicu jer je na njihovoj zemlji, imam ih demantuje

Hrvatska porodica Trlin traži rušenje džamije u mjestu Donje selo, na ulazu u Konjic, koja je sagrađena 2017. godine na zemlji koja je 300 godina u vlasništvu te porodice.

Jedan od osam nasljednika zemlje Zvonimir Trlin, koji živi u Zagrebu za Klix.ba kaže, kako je zemljište njegovoj porodici oduzeto prevarom, tako što je jedna od nasljednica izmanipulisana i iskorištena da proda zemljište uz lažiranje potpisa ostalih nasljednika, a on cijeli proces osporava od početka.

Prevarom oduzeli zemlju

“Sve smo to doznali nakon što su se pojavili bageri na našem zemljištu koji su počeli sa kopanjem 2017. godine. Prijavili smo policiji, koja je izašla na teren i zatražila papire, a tada smo svi ostali u šoku, jer je parcela bila u vlasništvu Islamske Zajednice. Nismo mogli ništa poduzeti, ali smo tragom toga razotkrili cijelu prevaru”, priča Trlin za Klix.ba.

Tvrdi da je mozak ove prevare bivši sudac Općinskog suda u Konjicu, sadašnji javni bilježnik i član Odbora Medžlisa Islamske zajednice Konjic Hamo Masleša.

Džamija u Donjem selu

Džamija u Donjem selu

“On je zemlju poklonio Islamskoj zajednici, nakon što je kupio od moje rodice koja je bila instrument ovoj prevari, jer su svu našu imovinu prepisali na nju. Vidjeli smo to u zemljišnim knjigama i nije nam bilo jasno kako, jer smo tad dio imovine podijelili i imamo sudsko rješenje iz 1991. godine na Sudu u Konjicu”, priča Trlin.

Tragom toga, su kako nam kazuje, sve razotkrili i pokrenuli tužbu na sudu u Konjicu, koji nije uvažio izuzev njemu, jer kako ističe, u dokumentima koji su krivotvoreni nema nigdje njegovog potpisa.

“Sud u Konjicu je meni vratio vlasništvo nad čitavom imovinom, a za ovu parcelu na kojoj je izgrađena džamija su mi isplatili naknadu od 2000 KM, kao jednu osminu od ugovorene cijene za koju je moja rodica prodala zemlju Hami Masleši. Iako je meni vlasništvo vraćeno nad svim, pa i nad tom parcelom, što je sud potvrdio, ja je nikad nisam prodao Hami Masleši ni Islamskoj zajednici i to je krucijalni problem”, ističe Trlin.

Međutim, on je kako nam priča sačekao presudu koja je potvrdila da je nezakonito izbrisan iz vlasništva i sada je taj predmet na vrhovnom sudu Federacije BiH, koji će vjeruje on, postupiti pravično i vratit mu zemlju koju je naslijedio od svojih predaka.

“Oni iz Islamske zajednice kopaju rukama i nogama, preko SDA da se odbiju naše žalbe, te iz Gradske uprave vrše pritiske i traže da im prodam ostatak zemlje, kako bi mogli graditi mezarje uz džamiju. Ali ja im poručujem da to tako neće moći, da ću sačuvati i zaštiti svoju djedovinu”, podvukao je Trlin.

Druga strana priče

Međutim, sasvim drugu priču ima glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Konjic Refik ef. Delić, koji kaže da navedene informacije nisu tačne.

Tvrdi da je džamija sagrađena po svim pravilima i propisima, te da ima upotrebnu dozvolu.

“Za nas je jako važno da razbijemo tu neistinu da je džamija sagrađena na zemlji Hrvata. To jeste nekada bila zemlja Hrvata, ali je naš džematlija, Hamo Masleša, kupio tu zemlju i tek nakon godinu i pol je poklonio Islamskoj zajednici, tako da smo 2017. godine legalno sagradili džamiju”, kaže Delić za Klix.ba.

Ističe da je porodica Trlin pokušala osporiti to, ali da je slučaj prošao sve sudske instance.

“Mi smo dobili drugostepenu presudu, u kojoj je jasno vidljivo da su svi oni, ne zna da li je i gospodin Trlin, prisustvovali ročištu, gdje su potvrdili da su njihovi potpisi, oni koji se osporavaju. Ali najvažnije za nas je da smo džamiju sagradili na zemljištu koje je bilo čisto jedan kroz jedan naše, a stekli smo ga poklonom Hame Masleše”, zaključio je imam iz Konjica u razgovoru za naš portal.

klix.ba

Pročitajte i ovo

Zagađenje fojničke rijeke Šćone: Izlijevanje nepoznate bijele materije

Rijeka Šćona, jedna od glavnih vodotoka u Fojnici, ponovo je postala žrtva zagađenja. Iz kanalizacionog …