fbpx
Srijeda , 24 Aprila 2024

Keramičar u BiH vjerovatno zaradi više od doktora medicine

“Vjerujem da sada najbolje keramičari prolaze, čak mislim i bolje od liječnika. Po kvadratu naplaćuju 22, 23 marke pa i više, a danas urade bez problema 15 kvadrata”, kazao je Milanović.

Zanati u BiH su pali na leđa starih zanatlija, nerijetko i onih u penziji, dok se mladi – ako se i odluče za neki od njih većinom otisnu u strane zemlje. Keramičara, zidara, tesara I drugih sve je manje na tržistu rada.

Trenutno je najveća potražnja za keramičarima, a kovača je najteže naći. Poznati mrkonjićki kovač Đuro Milanović kaže da mu se i otac bavio ovim poslom, a on je nakon njegove smrti, 1994. godine nastavio tradiciju. Ostavio je dnevnik u školi i uzeo čekić u ruke. Pravi sve za poljoprivredu i šumarstvo, jer selo ne može bez kovača, piše Glas Srpske.

“Pravim kose, sjekire, kramp, motike i lopate. Sve popularniji su i ugostiteljski programi, ražanj, roštilj, sačevi”, rekao je Milanović.

Prema njegovim riječima, mladi se rijetko odlučuju za zanatstvo.

“Mladi nauče raditi i odoše. Već sam takvih 35 obučio. Budu po godinu i odoše nakon toga, najčešće u Njemačku“, dodaje Milanović.

Iako su posebno cijenjeni u europskim zemljama, zanatlije kod nas mogu lijepo živjeti sa svojim radom u Bosni I Hercegovini.

“Vjerujem da sada najbolje keramičari prolaze, čak mislim i bolje od liječnika. Po kvadratu naplaćuju 22, 23 marke pa i više, a danas urade bez problema 15 kvadrata”, kazao je Milanović.

Da bi neko bio dobar zanatlija mora usvajati znanje, ali i imati malo dara i veliku želju.

“Ako ima volju, mlad čovjek može naučiti brzo i kovački zanat je najteži, zato što moraš imati dar, kao i umjetnici. Od 56 mrkonjićkih vatri koje su kovale ostale su samo dvije aktivne”, rekao je Milanović.

Slična situacija je i kada su stolari u pitanju. Da su ove zanatlije tražene potvrdio je i Zoran Grbić koji je zahvaljujući svom znanju radio na više kontinenata.

“U penziji sam, ali i sada me stalno neko kontaktira da radim, prihvatim nešto minimalno, dosta sam radio”, pojasnio je I dodaje: “Nema mladih stolara, a oni što nauče brzo odu u strane zemlje. Ovdje je važna tačnost, ali se sve stiče radom i željom da naučite. Na kraju, od ovoga se može lijepo živjeti, tako je bilo uvijek, ali mora se raditi”.

Pročitajte i ovo

Policija PS Fojnica legitimiše sve učesnike saobraćaja u naselju Ostružnica

Policijska stanica Fojnica angažovana je u intenziviranju kontrola saobraćaja, s posebnim naglaskom na suzbijanje vožnje …