fbpx
Srijeda , 8 Maja 2024

Užas: “Heroji Halijarda”, četnička drama Radoša Bajića usred Sarajeva

Prikazivanje srbijanskog filma “Heroji Halijarda” reditelja Radoša Bajića na Sarajevo Film Festivalu izazvao je buru i niz kritika u javnosti.

Novinar i voditelj na Al Jazeerai Balkans Adnan Rondić istakao je da je usred Sarajeva prikazan film koji je pročetnički.

– Sad će iz SFF -a da nam objašnjavaju da ne znamo šta je filmska umjetnost. Možda ne znamo. No, ono što sigurno znamo, jeste da je danas, usred Sarajeva, prikazan film – ljudi koji, eto, nisu Bošnjaci, a u čiji sud ne sumnjam, kažu da je pročetnički – redatelja Radoša Bajića. E taj Bajić, u zvijezde okiva zločinca, četničkog komandanta Dražu Mihajlovića, nazivajući ga “srpskim velikomučenikom”.

Svoje opskurne uratke u kojima veliča četništvo, naziva skidanjem “katarakte s očiju srpskog naroda”. I ne, ja zaista ne mislim da je neko ko je odlučio da se ovaj film emitira na SFF-u, to uradio namjerno. Da podvali. Ne. Ovo je, skoro pa sigurno, diletantski, neznalački potez, potez nezainteresiranih filmskih “stručnjaka” – između ostalog ja naveo Rondić.

 

 

 

Pročitajte i ovo

Nesreća kod Kiseljaka: Sudarila se dva vozila, velika materijalna šteta

Večeras, u mjestu Jehovac kod Kiseljaka, dogodila se saobraćajna nesreća. Nesreća se dogodila oko 20 …