Za vršioca dužnosti direktora zdravstvene ustanove izabran je prim. dr. sc. med. Alen Pilav, specijalista opće hirurgije i subspecijalista torakalne hirurgije, koji će se na poziciji zadržati do okončanja konkursne procedure.

Dr. Pilav je doktor medicinskih nauka i priznati stručnjak iz oblasti torakalne hirurgije. U KCUS-u je zaposlen od 1992. godine kada je kao apsolvent na Ortopedskoj klinici KCUS-a pomagao u zbrinjavanju ranjenika u opkoljenom gradu, uz paralelan angažman u Armiji RBiH. Predaje na katedri za hirurgiju na Medicinskom fakultetu privatnog Univerziteta SSST (Sarajevo School of Science and Technology).

Član je Evropskog udruženja torakalnih hirurga, Evropskog respiratornog udruženja, Evropskog udruženja endoskopske hirurgije i Udruženja endoskopskih hirurga Bosne i Hercegovine. Jedan je od najaktivnijih lobista za vraćanje transplantacija na KCUS i pridruživanje Bosne i Hercegovine programu Eurotransplant.

Pilav je član SDP-a, a kako voli muziku u slobodno vrijeme svira u bendu “Karne”.

Upravni odbor KCUS-a 30. oktobra pokrenuo je postupak smjene prof. dr. Izetbegović, a u vezi sa članom 53. Statuta KCUS-a, koja funkciju generalne direktorice ove ustanove obavlja od 2016. godine.

Kao razlog navedeno je to što je Izetbegović u međuvremenu, odlukom UNSA, oduzeta akademska titula profesorice na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, pa samim tim ne može biti na čelu jedne takve zdravstvene ustanove.

Član Upravnog odbora dr. Dragan Stevanović prošlog petka (24. novembar) za Faktor je kazao da se i generalna direktorica KCUS-a očitovala o odluci Upravnog odbora o pokretanju procedure njenog razrješenja.

U njenom očitovanju se, kako je Stevanović rekao u petak pojedinim medijima, navodi kako je imenovanje Upravnog odbora izvršeno bez prijedloga federalnog ministra zdravstva Nediljka Rimca te da Upravni odbor u ovom sazivu nema pravo da odlučuje niti donosi bilo kakve odluke.

Također, prof. dr. Izetbegović je navela da odluka o imenovanju razrješenja generalnog direktora mora obavezno imati predhodnu saglasnost Federalnog ministarstva zdravstva, te da će nakon kompletne tražene dokumentacije biti u mogućnosti da se u potpunosti izjasni.

Konkurs za izbor novog direktora KCUS-a završen je 24. novembra na koji su se, kako su krajem prošle sedmice pisali pojedini mediji, prijavili: prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, dr. Mevludin Mekić, bivši predsjednik Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu, dr. Alen Pilav, za kojeg je prvobitno dogovoreno da će nakon smjene Sebije Izetbegović preuzeti funkciju v.d. generalnog direktora KCUS-a do okončanja konkursne procedure i izbora novog direktora i prof. dr. Sanela Salihagić, šefica Klinike za rekonstruktivnu i plastičnu hirurgiju KCUS-a.

Podsjetimo, mandat aktuelnoj generalnoj direktorici KCUS-a prof. dr. Sebiji Izetbegović istječe 9. januara 2024. godine.