fbpx
Ponedjeljak , 6 Maja 2024

Hafiz Haris Delić iz Kiseljaka je novi doktor nauka!

Uspješni mladi ljudi u našoj zemlji svakako zaslužuju više medijskog prostora, zato se često trudimo posvetiti im pažnju te promovisati ih.

Mediji u Bosni i Hercegovini vrlo često izvještavaju o masovnom odlasku iz naše zemlje i u odnosu na takvu medijsku sliku znatno je manji broj pozitivnih priča o uspješnim, čestitim mladim ljudima koji ostaju ovdje, posvećuju se obrazovanju i ovdje stvaraju porodicu.

Donosimo vam priču o Harisu Deliću, 32-godišnjem hafizu iz Višnjice kod Kiseljaka, koji je diplomirani teolog sa Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu i koji je završio doktorski studij na odsjeku za anglistiku na Burch Univerzitetu.

Hafiz Delić je suprug, otac troje djece i zaposlen je u Medresi “Osman ef. Redžović” na poziciji odgajatelja u đačkom domu.

Hafiz Delić rođen je u maju 1991. godine u našoj Fojnici. Osnovnu školu je završio na Gromiljaku, te nakon toga upisuje i završava Medresu “Osman ef. Redžović” u Visokom.u

Upisuje studij anglistike na Internacionalnom Burch univerzitetu gdje diplomira 2015. godine, i teologiju na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, gdje je diplomira 2017. godine. Master rad na Burchu iz oblasti anglistike, odbranio je već sljedeće, 2018. godine.

Hifz je učio tokom studija i pred komisijom Rijaseta zvanično položio i stekao titulu hafiza časnog Kur'ana u aprilu 2016. godine. Muhaffiz, mentor i podrška u procesu učenja hifza mu je bio profesor kiraeta u Medresi hfz. Abdulkadir Kadrić.

Krajem prošlog mjeseca hafiz Delić je postao doktor nauka. Odbranio je doktorsku disertaciju na Internacionalnom Burch univerzitetu u Sarajevu pod mentorstvom prof. dr. Elme Dedović Atilla. Doktorska disertacija u oblasti Sociolingvistike bavila se istraživanjem jezičkog posuđivanja, specifično anglicizmima, engleskim posuđenicama u bosanskom jeziku. Doktorski rad hafiz je uspješno odbranio u prisustvu porodice, prijatelja, kolega, te sadašnjih i bivših učenika.

“Pišem i objavljujem naučne autorske i koautorske radove iz oblasti lingvistike, metodike i religijskih disciplina. Stečena iskustva pomažu mi u radu sa mladima i u istraživanju i bavljenju naučnim radom. Planiram nastaviti putem nauke, istraživanjem i pisanjem”, kazao je hafiz Delić za portal mahalla.ba.

Do sada je kao autor i koautor objavio 11 naučnih radova na engleskom jeziku iz oblasti lingvistike, metodike i pedagogije.

Ponosni smo što objavljujemo ovakve vijesti sa nadom da će ih ubuduće biti još više.

Upućujemo čestitke hafizu i doktoru Deliću, njegovim roditeljima i supruzi.

Izvor: Elmina Pašalić/mahalla.ba

Pročitajte i ovo

Srebrenička majka Fazila Efendić, kojoj je danas pozlilo u Potočarima, prebačena u Sarajevo: Odmah joj pritekli u pomoć Fojničani koji su bili na licu mjesta

Ispred Memorijalnog centra u Potočarima danas se odvijala prava drama, nakon što je jednoj ženi …