Haris Hondo, sekretar Općinskog Štaba CZ Konjic, nakon današnje sjednice govoreći o zaključcima informisao je o trenutnom stanju na terenu.

– Stanje je takvo da imamo izlijevanje Neretve iz korita na više mjesta, što je dovelo do prekida u odvijanju saobraćaja na regionalnom putu Konjic – Glavatičevo na lokalitetu naselja Tuščica. Sve raspoložive snage su na terenu, radi se na otklanjanju posljedica izlijevanja, kako bi se saobraćajnica što prije bila prohodna za saobraćaj – kazao je.

Dodao je da je elektrosnabdijevanje uredno, a kada je riječ o vodonabdijevanju došlo je do zamućenja izvorišta zbog obilnih padavina, te je neophodno prokuhavanje vode.

– Građane pozivamo da budu kooperativni i da ne stvaraju paniku, a nadležne službe učinit će sve da se stanje stavi u potpunosti pod kontrolu. Kada je riječ o ugroženosti objekata, tokom noći došlo je do plavljenja podrumskih prostorija Hotela Garden City i plavljenje prizemlja u privatnoj kući uz Neretvu u naselju Stari grad. Civilna zaštita i Profesionalna vatrogasna jedinica tokom noći i jutra angažovana je na otklanjanju posljedica plavljenja objekata.

S obzirom na to da je na području naselja Hotovlje prijetila opasnost od pojave klizišta koje bi ugrozilo stambene objekte u tom naselju, na teren su poslane građevinske mašine koje su intervenisale s ciljem spriječavanja klizišta, istakao je Hondo.

FOTO: Općina Konjic

 

Prema njegovim riječima, s obzirom na to da je ovom situacijom dodatno pogoršano ionako nepovoljno stanje kada je riječ o pružanju zdravstvene zaštite na području Općine Konjic zbog blokade računa zdravstvenih ustanova, na Sjednici Štaba CZ Općine Konjic donesen je i zaključak da se uputi zahtjev Vladi HNK za pomoć odnosno hitnu deblokadu računa.

Uslijed obilnih padavina koje su pogodile općinu Konjic, došlo je do naglog rasta vodostaja osim rijeke Neretve i njenih pritoka.

Kulminacija rasta nivoa rijeke Neretve se desila sinoć i u ranim jutarnjim satima. Na dvije hidrološke stanice (Glavatičevo i Hagenuk – stari grad), zabilježene su do sada najveće vrijednosti od kada postoje zvanična mjerenja.

Do sada najveći zabilježeni vodostaj u stanici Glavatičevo iz 2010 godine je iznosio 371 cm, a sinoć u 00.30 sati je izmjereno čak 508 centimetara.

Na mjernom mjestu Hagenuk također je zabilježen najveći vodostaj ikada, a on je u 04:00 jutros iznosio 530 cm, za razliku od 516 centimetara iz 2010. godine.

– Moramo napomenuti da su pripadnici Službe za civilnu zaštitu i vatrogastvo u saradnji sa policijskim službenicima PU Konjic tokom čitave prethodne noći bili angažovani na provođenju radnji i mjera suzbijanja poplave, a to će nastaviti raditi u kontinuitetu i u narednim satima – naveli su iz Općine Konjic.