fbpx
Ponedjeljak , 29 Aprila 2024

U Srebrenici nema nijedne familije da ne ispunjava obavezu Kurban-bajrama

Muslimani širom Bosne i Hercegovine sutra obilježavaju prvi dan Kurban-bajrama, jedan od najradosnijih vjerskih praznika.

Centralna bajramska svečanost bit će održana u Bijeloj džamiji u Srebrenici. Pored Bijele džamije bajram-namaz će se klanjati još i u Sućesci, Potočarima, Luci i Krušev Dolu, Osmačama, Slapovićima, Dobraku i Osatu.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Srebrenici Damir ef. Peštalić kazao je Feni da narod u Srebrenici ima poseban osjećaj za Kurban-bajram.

  • Nema nijedne familije koja je u mogućnosti, a da ne ispunjava obavezu Kurban-bajrama. Već duži period Medžlis islamske zajednice kupuje kurbane od povratnika koji se bave stočarstvom, i klanjem kurbana u Srebrenici podržavamo narodne kuhinje, javne ustanove. Kurbane dijelimo Udruženju “Emmaus” i Udruženju “Leptir”. Vrlo je bitno da to radimo ovdje u Srebrenici, da smo jedni uz druge. Da mi koji imamo plate da se organizujemo te kroz Kurban-bajram, a možda i neki fond brinemo o onima kojima je potrebno – kazao je ef. Peštalić.

Ef. Peštalić uputio je bajramsku čestitku muslimanima tradicionalnim pozdravom “Bajram Šerif Mubarek Olsun”.

Pročitajte i ovo

Održano mektebsko takmičenje u MIZ Fojnica

Mektebsko takmičenje na nivou MIZ-e Fojnica održano je danas u Čaršijskoj džamiji. Takmičari su bila djeca …