fbpx
Petak , 23 Februara 2024

Izetbegović: Ustaše su vladale Sarajevom

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, danas je prokomentarisao najavu služenja mise blajburškim žrtvama u sarajevskoj katedrali. Izetbegović je kazao da su ustaše vladale Sarajevom i da je to najcrnji period u historiji grada, a da su komemoracije vremenom prerasle u slavljenje ustaštva.

– Kada govorimo o blajburškim žrtvama, čitave porodice su likvidirane jer su očevi bili u vojsci NDH odnosno saradnici okupatora. Međutim, postupno se obilježavanje pretvorilo u relavitizaciju i rehabilitaciju i slavljenje ustaškog, okupatorskog i saradničkog režima – kazao je Izetbegović.

On smatra da je Sarajevo posljednje mjesto, gdje bi takvu stvar trebalo uraditi.

Bakir Izetbegović - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Bakir Izetbegović
FOTO: FENA

– Sarajevo je upamtilo najgori period te vladavine. U ovom posljednjem ratu su pucali na Sarajevo, ali nisu vladali njime. Ustaše su tada vladale Sarajevom i to je možda najgori dio sarajevske historije. Kada se govori o tom periodu pristojno je samo govoriti isključivo o žrtvama Maksa Luburića, a nikako o nekim drugim žrtvama – poručio je lider SDA.

Izetbegović je ovo izjavio na obilježavanju 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom. Delegacija SDA je položila cvijeće na spomen obilježje Vraca.

Pročitajte i ovo

FIFA donijela odluku: Denis Huseinbašić može igrati za Bosnu i Hercegovinu!

Zvanična potvrda da veznjak Denis Huseinbašić (22) može nastupiti za nacionalni tim Bosne i Hercegovine …