fbpx
Utorak , 23 Aprila 2024

Izetbegović: Ustaše su vladale Sarajevom

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, danas je prokomentarisao najavu služenja mise blajburškim žrtvama u sarajevskoj katedrali. Izetbegović je kazao da su ustaše vladale Sarajevom i da je to najcrnji period u historiji grada, a da su komemoracije vremenom prerasle u slavljenje ustaštva.

– Kada govorimo o blajburškim žrtvama, čitave porodice su likvidirane jer su očevi bili u vojsci NDH odnosno saradnici okupatora. Međutim, postupno se obilježavanje pretvorilo u relavitizaciju i rehabilitaciju i slavljenje ustaškog, okupatorskog i saradničkog režima – kazao je Izetbegović.

On smatra da je Sarajevo posljednje mjesto, gdje bi takvu stvar trebalo uraditi.

Bakir Izetbegović - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Bakir Izetbegović
FOTO: FENA

– Sarajevo je upamtilo najgori period te vladavine. U ovom posljednjem ratu su pucali na Sarajevo, ali nisu vladali njime. Ustaše su tada vladale Sarajevom i to je možda najgori dio sarajevske historije. Kada se govori o tom periodu pristojno je samo govoriti isključivo o žrtvama Maksa Luburića, a nikako o nekim drugim žrtvama – poručio je lider SDA.

Izetbegović je ovo izjavio na obilježavanju 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom. Delegacija SDA je položila cvijeće na spomen obilježje Vraca.

Pročitajte i ovo

Fojnički osnovci prvaci države BiH

🥇🇧🇦🇧🇦DRŽAVNO TAKMIČENJE “MISLI MINE”🇧🇦🇧🇦🥇 Dana 22.04.2024. godine u Brčkom je održano Državno takmičenje iz programa …