fbpx
Četvrtak , 28 Marta 2024

Blagajsku tekiju na vrelu Bune ispunile hiljade vjernika: Ovo je mjesto duhovnog mira i okrijepe

Blagaj je prepun vjernika muslimana koji od jutarnjih sati pristižu iz čitave BiH i inostranstva na derviškom mevlud, kako bi se pomolili na Vrelu Bune i učestvovali na centralnoj manifestacija Dana mevluda i zikra, koja je najstarija kulturno-vjerska manifestacija u Hercegovini.

Neki od vjernika s kojima smo razgovarali kažu da su se za ovaj dan spremali danima, a mnogi ističu da su do Blagaja putovali satima, jer smatraju kako je ovo mjestu duhovnog mira i okrijepe, te im ni kišno vrijeme ne smeta.

Mirsada Bandić iz Sarajeva kaže da dolazi redovno na mevlud u Blagaju i da joj ni put ni kišno vrijeme nisu nikakva prepreka, te da joj je srce puno zbog dolaska.

“Duša mi je radosna kad uđem u ovu tekiju,“ kaže Mirsada za Klix.ba.

Hiljade vjernika stiglo u Blagaj na derviški mevlud

Džemila Halilović iz Ilijaša ističe da dolazi na mevlud u Blagaj svake godine i smatra da je to mjesto jedinstveno na svijetu, jer se svake godine kući vrati punog srca.

“Za mene je ovo mjesto zaista sveto i posebno. Mevlud ovdje je nešto neopisivo”, kaže Džemila.

Molitva i duhovni spokoj koji se osjeća u Blagaju doveli su hiljade vjernika iz čitave BiH i inostranstva. U jedinstvenom ambijentu prirodnom podarene Blagajske tekije, prepune vjernika na centralnoj svečanosti danas imami, derviši i šejhovi uče tradicionalni mevlud i zikr.

Svečanost započinje tradicionalnim mevludom u 11 sati, pred desetinama hiljada vjernika, dijelove Kur'ana uče poznati hafizi.

Tradicija dovišta, zajedničkih masovnih molitvi, u BiH je, kako ističu historičari, starija od dolaska Osmanlija na ove prostore, a ljudi su je vezali za ono što je njihova veza s Bogom.

Tradicija godišnjeg okupljanja i godišnjeg dovišta u Blagaju održala se sve do 1925. godine kad je umro posljednji njen šejh. Tekija je od tada postala samo turistička atrakcija, a tradiciju blagajskog mevluda, kolokvijalno poznatog kao derviški mevlud, obnovili su 1975. godine šejh Fejzulah ef. Hadžibajrić – u ime Tarikatskog centra, i mostarski muftija h. Seid ef. Smajkić – u ime institucija IZ-e u BiH.

Tradicionalni mevlud, prema kalendaru Rijaseta IZ u BiH, organizira se svake druge subote u maju, a ova tradicija je postala međunarodno značajna manifestacija koja okuplja oko 30 hiljada vjernika iz Bosne i Hercegovine i raznih krajeva svijeta.

Pročitajte i ovo

Džemat dobrih Bošnjaka u Richmond Hillu u Queensu u New Yorku

Ramazan u Americi (4) Džemat Bošnjačko-islamski kulturni centar Plav-Gusinje nalazi se u Richmond Hillu, Queens, …