fbpx
Petak , 30 Jula 2021
Reumal

Detalji lockdowna kojeg uvodi Kanton Sarajevo

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, najavio je danas da će ovaj kanton usljed pogoršane epidemiološke situacije, od petka biti ”zatvoren”.

“Postoji nekoliko stvari koje su se desile. Novi soj je agresivniji, virulentniji, puno lakše razvija teške kliničke slike od ovoga na kojeg smo navikli u dosadašnjem dijelu pandemije. Bolnički kapaciteti su popunjeni, zdravstveni sistem je na granici, ako se rast nastavi – nećemo moći zbrinjavati ni one sa lakšom slikom”, rekao je Forto.

“Zbog svega toga smo odlučili, nastavit ćemo jako sprovođenje mjera radnim danima do vikenda. A za vikend, u 20:00 uveče zatvaramo sve poslovne subjekte do 07:00 sati u ponedjeljak. Svi će biti zatvoreni osim onih koji prodaju hranu i piće, benzinske pumpe, zdravstvene ustanove i javni prijevoz”, kazao je Forto.

“Bit će omogućena samo dostava hrane i pića, moći će se održavati sportski događaji bez publike na otvorenom. Ovo radimo jer nam je struka rekla da su vikendi najjača žarišta i najagresivnije se širi virus. Ovo radimo samo za ovaj vikend, pratimo situaciju iz dana u dan – a ako se pogorša – morat ćemo ići sa oštrijim mjerama”, kazao je.

Na koncu je pozvao Krizni štab FBiH da shvati da KS nije sam.

“Da ne možemo spriječiti kretanje građana, odlazak iz Kantona, odlazak u RS, Kiseljak, Visoko ili Mostar na koncert. Potrebna je akcija višeg nivoa vlasti. KS radi ono što može i nastavit će to raditi”, istakao je Forto.

Kako smo ranije objavili, blokada će trajati od petka u 20 sati do ponedeljka u 07:00 sati ujutro.

 

 

Pročitajte i ovo

Drama u BiH: Spasioci na bazenu oživjeli dječaka (4) koji se utapao

Spasioci u vodenom parku Akvana u Banjoj Luci spasili su život četvorogodišnjem dječaku koji se utapao u bazenu. Dječaka na dnu …