Kazao je da je Svjetska zdravstvena organizacija objavila da nošenje maski ne sprečava širenje koronavirusa te da je preporučeno da maske nose građani koji su zaraženi, a da se nije moglo utvrditi koji su građani bili zaraženi virusom.

Kazne su, ističe, Nikšić, bile pretjerano visoke.

– Kao drugi razlog navodim tzv. “ortački kapitalizam” i činjenicu da su neki koji su u bliskoj vezi sa političarima zaradili na prodaji tih maski Civilnoj zaštiti, ako ne na kantonalnom, a ono barem mnogo više na federalnom nivou. U tom kontekstu rigorozne kazne se također mogu činiti kao brutalna i organizovana pljačka građana od strane vlasti – kazao je Nikšić.

Istakao je da su se maske trebale civilima dijeliti besplatno, naročito jer zakon insistira na njima i naplaćuje po 500 KM ako ih građani ne nose ili nepravilno nose, čak i na otvorenom.

– Pitam se, zar nije dovoljna “kazna” građanima bila ta što im je ulaz u pekare i prodavnice bio zabranjen bez maske i rukavica tako da nisu mogli kupiti hranu ako ih nemaju, a, ako se sjećate, građani u početku nisu mogli kupiti maske jer ih nije bilo u apotekama. Tako da se naplaćivanje ovih kazni pomalo čini kao oportunistički čin i pomalo neumjesan način da se napuni budžet. Na stranu to što ne mislim da kazna od 500 KM za one koji ne nose maske u zatvorenom prostoru, na proslavama rođendana, može i treba biti jednaka kaznama koje su naplaćene zbog nepravilnog nošenja ili nenošenja maske na otvorenom – kazao je Nikšić.