– Sjetit ćete se mog izlaganja kada se rješavalo o određivanju pritvora Novaliću. Tada sam kazala da su na njega usmjereni protivnici Federacije. Ovo je jedna vrlo ozbiljna situacija. Radi se o tome da su optužbe od vremena hapšenja podržavali svojim izjavama i da se ne bi kalkulisalo u javnosti, sada ću to reći – Čavara, Čović, HNS, zamislite HNS je pozdravljao i sam davao kvalifikacije događaju. Potom Elmedin Konaković, Edin Forto i na kraju Nermin Nikšić. Kao što ste čuli od predsjednika Sudskog vijeća, a što je neprimjereno za jedan živi predmet u toku postupka, podržavala je i Ambasada SAD-a.

To je pokazalo strašnu zainteresiranost da se predmet tako završi. Žalosna sam da su sudije, naravno većina, od sudije Perića sa integritetom nisam očekivala drugačiju odluku, što ste čuli od sudije koji je obrazlagao u ime većine se u potpunosti ne slaže sa onim što je sudija Perić pročitao kao izreku. Sudija koji je obrazlagao obrazložio je drugačiju izreku, uveo je odjednom Asima koji nije ni bio u optužnici. Presuda nije pravosnažna, uložit ćemo žalbu. Kako će ovo završiti? Proglašeni su krivim za zloupotrebu službenog polažaja. To je jedno specifično krivično djelo koje traži da je postupao mimo propisa, mimo ovlaštenja, u namjeri da ostvari imovinsku korist sebi ili drugom – pojasnila je Vidović, ističući da se upravo radilo u skladu sa zakonom.

U predmetu “Respiratori” u Sudu Bosne i Hercegovine krivima su proglašeni Fadil Novalić (SDA), federalni premijer, Fikret Hodžić, direktor firme F. H. Srebrena malina, kao i sama firma. Krivim je proglašen i Fahrudin Solak, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite.

Sva trojica su osuđeni za zloupotrebu položaja i ovlaštenja, a Solak i za krivotvorenje službene isprave.

Novalić je osuđen na četiri godine zatvora, Solak na jedinstvenu kaznu od šest godina, Hodžić na pet godina, a firmi F. H. Srebrena malina presuđeno je da uplati 200.000 KM u budžet institucija BiH u roku od 60 dana od pravosnažnosti presude i da vrati nezakonito stečenu imovinsku korist od 694.747 KM.

Novalić, Solak, Hodžić su oslobođeni za tačku optužnice udruživanje radi krivičnog djela primanje nagrade ili drugih oblika koristi te optužbe za pranje novca.

Presudu je izreklo Sudsko vijeće koje čine Branko Perić, Braco Stupar i Goran Radević. Sudija Perić je izdvojio svoje mišljenje, tačnije on nije bio za osuđujuću presudu.