fbpx
Petak , 26 Aprila 2024

Lendo u Fojnici: “Imamo svoj inat i ponos i sa radošću ću biti kurban za Bosnu i Hercegovinu u odbrani njenih interesa”

Večeras je u velikoj, Konferencijskoj sali Lječilišta “Reumal” održana Tribina SDA na kojoj su govorili potpredsjednik KO SDA SBK Salkan Merdžanić, predsjednik KO SDA SBK Asim Mekić, potpredsjednik FBiH general Refik Lendo te zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH Amor Mašović.

Tribina je počela intoniranjem himni BiH, SDA i učenjem fatihe predsjednicima Aliji Izetbegoviću, Sulejmanu Tihiću i svim šehidima poginulim u protekloj agresiji na Bosnu i Hercegovinu.

Prvi se obratio Salkan Merdžanić koji je predstavio večerašnje goste i iskazao zahvalnost na njihovom dolasku u Fojnicu. Potcrtao je da su ovo veoma bitni trenuci za Bosnu i Hercegovinu na svakom njenom pedlju i da SDA i bošnjački narod moraju biti izuzetno oprezni, ali i hrabri u otporu svima onima koji bi da bošnjački narod svedu iz političkog, državotvornog naroda na folklornu grupu.

Prisutnima se zatim obratio Asim Mekić koji je napravio paralelu između montiranog Sarajevskog procesa 1983. godine i političkih procesa koji se sada vode i mogućim reperkusijama istih u budućem periodu. Podsjetio je prisutne i na neophodnost jedinstva kazavši da je presretan kada može kazati što dolazi iz Kantona u kojem je SDA ubjedljivo pobijedila i da ne postoji nikakva matematička mogućnost da se volja bošnjačkog naroda u SBK-a izigra jer SDA sa DF-om ima duplo više glasova i zastupnika od stranaka “Osmorke”.

Posebna dobrodošlica je iskazana novom potpredsjedniku FBiH generalu Refiku Lendi koji je sve prisutne poselamio i kazao da je primijetan infrastrukturni napredak u Fojnici. U svom relativno kraćem govoru, general Lendo je kazao da su na sceni orkestrirani napadi na SDA i Islamsku zajednicu, na političku i vjersku grupaciju koje okupljaju najviše Bošnjaka-muslimana. Istakao je da nema odustajanja i kapituliranja pred pritiscima određenih krugova iz Međunarodne zajednice. Dotakao se i medijskih natpisa da je kurban u političkom smislu. “Imamo svoj inat i ponos i sa radošću ću biti kurban za Bosnu i Hercegovinu u odbrani njenih interesa” – kazao je Lendo kada se u sali prolomio gromoglasan aplauz.

Prisutnima se na kraju obratio zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH Amor Mašović koji je govorio o beščašću Međunarodne zajednice za koju kaže da je autor trenutnih dešavanja u BiH, a “Osmorka” njen izvršilac. Napravio je je i jednu vrstu hodograma beščašća: nereagovanje OUN na agresiju na BiH, ublažavanje zločina na evropskom tlu koji se nije desio od nacističkih zlocina, gradovi zaštićene zone UN-a koji su nakon proglašenja zaštićenim zonama bili izloženi još brutalnijim napadima i granatiranju, genocid u Srebrenici je kulminacija genocidnog djelovanja od aprila 1992. u Zvorniku. Nastavak beščašća u Daytonu, nemoralan mir gdje je agresor dobio sve sto je oružjem osvojio. Nastavak beščašća s Krivičnim sudom u Haagu koji je bio tračak nade za pravdu… Put beščašća kroz promjene granica opština, primjer Žepča, Maglaja, Zavidovića, kako bi prevladala određena etnička grupa. Nastavak beščašća kroz proces protiv Srbije i Crne Gore koje nisu osuđene za genocid. Prisjetio se i 1996. godine kada su pokušale određene evropske vlade obustaviti ekshumacije jer su, po njima, ekshumacije sprječavale pomirenje među narodima i ovo je bio čak i stav Karla Bilta, visokog predstavnika u BiH.

Na kraju, Mašović je kazao da ne želi biti pogrešno interpretiran pa je rekao sljedeće:”Ovo što govorim nije euroskepticizam, ovaj osvrt isključivo treba tumačiti kao želju svih patriotskih snaga da se uprkos ovoj nečasnoj ulozi Međunarodne zajednice, naša želja jeste i dalje da se priključimo zajednici evropskih država, a kako bi i Evropljani bili u mogućnosti da od nas uče o stoljećima iskustva zajedničkog življenja.

Večerašnjoj tribini su prisustvovali fojnički načelnik Sabahudin Klisura, prvi načelnik Fojnice u BiH nakon osamostaljenja Nasir Selimović, generalni direktor BH Pošte Mirsad Mujić, predsjednici Opštinskih organizacija SDA iz SBK-a i brojni drugi gosti.

Pročitajte i ovo

Užas u Jablanici: Muškarac parkirao automobil i skočio sa mosta, policija pronašla beživotno tijelo

Jučer se u Jablanici oko 10:40 sati desila nezapamćena tragedija. Kako Crna Hronika nezvanično saznaje, …