fbpx
Srijeda , 24 Aprila 2024

Čović se nada novom rukovodstvu bez Bošnjaka u FBiH: Mislim da ćemo to riješiti danas

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović danas je komentarisao pitanje formiranja vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Na press konferenciji održanoj nakon susreta sa ministrom iz Vlade Hrvatske Davorom Filipovićem, a na upite novinara – Čović je iznio svoje viđenje i eventualna rješenja za nastavak procesa formiranja vlasti u FBiH.

“Trebali smo već u zadnja dva dana napraviti dogovor tri predstavnika tri konstitutivna naroda u FBiH oko toga da je Lidija Bradara predsjednica FBiH i da ima dva dopredsjednika, to je bio jedan ritual zadnjih 30 godina. Obzirom da jedan od gospode, predstavnik bošnjačkog naroda, izbjegava sastanke čitav idući tjedan, mislim da će oni danas završiti taj posao i duboko vjerujem da će predstavnica hrvatskog naroda i predstavnik srpskog naroda usaglasiti se da je Bradara predsjednica FBiH, a oni dopredsjednici i da će to uputiti u adekvatnu proceduru. Odnosno, biće razvidno da gospodin iz SDA želi blokirati proces što je SDA radila u zadnje četiri godine iako su to željeli ispostaviti fakturu HDZ-u”, naveo je Čović.

Dodao je kako se nada da će se danas postići jasna situacija, sa potpisanim dokumentom, a da će potom biti na institucijama BiH reaguju, ukoliko jedan od tri predstavnika izbjegava sastanke i dogovor.

“Vjerujem da iz ovog tjedna nećemo izaći, a da nemamo predsjednicu FBiH i da idemo dalje u proces odnosno s prijedlogom za mandatara Vlade FBiH. Valjda nećemo pasti pod utjecaj pisama, dovoljno smo izgubili vremena. Predsjednik SDP-a je odgovorio na to pismo, ja neću jer je nepristojno i komentirati ga javno”, rekao je Čović, a misleći pri tom na pismo Refika Lende (SDA) koji je pozvao predsjednike SDA, SDP-a i HDZ-a da postignu politički dogovor.

Novinari su insistirali na mogućim scenarijima – šta ako se Refik Lendo ne pojavi ni danas?

Čović odgovara da će to značiti da treći put “zamijeni prostoriju” i da onda Bradara i Stojanović trebaju potpisati i poslati prijedlog u parlamentarnu proceduru i da će Predstavnički dom Parlamenta FBiH odlučiti.

“Time je posao završen”, tvrdi Čović.

Dodaje kako ne priziva djelovanje Schmidta po ovom pitanju, ali “ako treba djelovati – za sve one koji blokiraju procese, uvijek je imao način kako izaći na kraj”.

Pročitajte i ovo

Policija PS Fojnica legitimiše sve učesnike saobraćaja u naselju Ostružnica

Policijska stanica Fojnica angažovana je u intenziviranju kontrola saobraćaja, s posebnim naglaskom na suzbijanje vožnje …