fbpx
Petak , 19 Aprila 2024

Naši mladi: Kiseljačanka Belma Delić, magistar Engleskog jezika i književnosti

Naša sagovornica, ovoga puta je Belma iz Kiseljaka, tačnije iz mjesta Višnjica.
Iako nije Fojničanka, mnoge stvari je vežu za naš grad. U Fojnici se školovala, završila odličnim uspjehom gimnaziju SMŠ “Zijah Dizdarević” te stekla mnogobrojne prijatelje.

Belma Delić je 25-godišnjakinja, vedrog duha, lijepe naravi i zaraznog osmijeha koji vam i u najtežim trenucima vrati radost na vaša lica. Uvijek vesela i spremna pomoći. Takvu je mnogi znamo i kao djevojčicu, a i evo sad, kao zrelu djevojku.


Naša sagovornica, danas je magistar Engleskog jezika i književnosti i iza sebe ima godine učenja i raznoraznih društvenih aktivnosti. Engleski jezik joj je, kako kaže, bio ljubav oduvijek. Odlučila je da će to biti njen životni poziv tokom predavanja nastavnika engl. jezika Elvisa Šišića zbog specifičnog pristupa učenicima. Ukoliko bude čitao tekst, Belma ga srdačno pozdravlja.

Na Internacionalnom Burch univerzitetu imala je stipendiju koja joj je uveliko olakšala studentski put ka diplomi. Za ovaj Univerzitet se, kako kaže, odlučila i zbog mogućnosti da joj kolege budu iz svih krajeva svijeta. U toku master studija je objavila i jedan naučno-istraživački rad.

Poslije završenog studija pripravnički rad je radila u OŠ Gromiljak i u vrtiću “Ikre” u Kiseljaku.
Prevodila je tekstove sa engleskog jezika na bosanski za mnogobrojne novine i portale.

Uvijek sam imala veliku podršku roditelja, Seada i Hatidže, i bez njih ništa ne bi bilo isto. Omogućili su mi da ostvarim svoje snove, kazala nam je Belma.

Pored ljubavi za knjigama, velika Belmina ljubav su aktivnosti poput vožnje biciklom, rolera…
Belma se odlučila na nošenje hidžaba 2014. godine pa je mnogima bilo interesantno vidjeti pokrivenu djevojku na roleru, kroz smijeh nam govori Belma

Na kraju smo je pitali, vidi li se u svojoj domovini ili će ipak sreću potražiti negdje preko granice i dobili smo kratak odgovor “srčani sam patriota i ne idem nigdje.”

Uskoro se seli u Sarajevo i nada se da će naći posao u struci. Želimo joj sreću.

 

E. Pašalić

Pročitajte i ovo

Prava ljubav! Priča o Armini i Saudinu, slabovidnoj djevojci i slijepom mladiću iz Kiseljaka

Jedna divna priča o ljubavi, a o ljubavi treba pričati uvijek, našla se u Sarajevu. …