fbpx
Ponedjeljak , 22 Jula 2024

SBK: Počinje izgradnja azila za pse u Travniku

Problem pasa lutalica kontinuirano je prisutan u Travniku, a prijave o njihovim napadima i ugrizima su dosta česte, tako da su nadležni krenuli u rješavanje ovog problema.

Općina Travnik, prva u Lašvanskoj dolini, kreće u izgradnju azila za napuštene životinje.

Uz projekte udomljavanja u inozemstvu i državi, to bi trebalo riješiti poprilično veliki problem s kojim Travnik muku muči već godinama.

Postavio cilj

– Za infrastrukturu će trebati, prema mojim procjenama, oko 200.000 KM, uz minimalno 80.000 KM godišnje za održavanje – rekao je Abid Drobo, pomoćnik načelnika za opće i komunalne poslove općine Travnik.

Azil bi trebao početi s radom početkom septembra.

– Kada možemo očekivati prvo masovnije odvoženje pasa s ulica? Dobio sam odgovor da je to 1. septembar ove godine i to sam sebi postavio kao cilj – rekao je Kenan Dautović, načelnik općine Travnik.

Za čitav projekt još nije osigurana finansijska konstrukcija.

Sa sastanka: Još nije osigurana finansijska konstrukcija


Zajednički projekt

– Sklonište neće riješiti problem. Putem Ureda za veterinarstvo BiH rješavamo da azil dobije dozvolu za udomljavanje životinja preko granice, ali i u državi – istakao je Drobo.

Iako je bilo govora o zajedničkom projektu općina Lašvanske doline, dogovora očito nije bilo, a općina Travnik, u kojoj je problem bio najizraženiji, nema više vremena čekati na zajednički, pa počinje graditi svoj azil.

Pročitajte i ovo

Na Bolji svijet je preselila BEŠIĆ (rođ. SULJIĆ) HATIDŽA iz Prokosa

Na Bolji svijet je preselila BEŠIĆ (rođ. SULJIĆ) HATIDŽA iz Prokosa. Preselila je na Ahiret, …