fbpx
Petak , 29 Marta 2024
harun3 697x463

Izbori su iza nas: Kratka analiza pobjednika i gubitnika

harun3 697x463

 harun3 697x463

Piše: Harun Pašalić

Prošlo je deset dana od Opštih izbora 2018 te se mogu izvući najbitnije činjenice po kojima ćemo zapamtiti ove, po mnogima, najneizvjesnije izbore.

1. Pobjeda SDA

Iako su, haman, svi predviđali totalni krah ove stranke zbog brojnih potresa i napuštanja (Konaković, Kukić, Sokolović, Ahmetović), SDA je uspjela homogeniziranjem svoga biračkoga tijela još jednom odnijeti pobjedu pa čak i u brojnim mjestima osvojiti veći broj glasova nego što je to bio slučaj na prošlim Opštim izborima 2014., 2010….

2. Fijasko SBB-a

Velika očekivanja su “pokopala” ovu stranku lidera Fahrudina Radončića. Sastav ljudi koji čine SBB na terenu je presudio jer Avaz nije više ono što je bio. Zašto? Printani mediji sve više izumiru i medijska borba se “preselila” na internet, odnosno facebook. Do 2014. godine, Avaz je uz Klix.ba i tu držao monopol, međutim, pojavljivanjem SDA-u i drugim strankama bliskih portala, npr. Faktor.ba, Avaz je izgubio na jačini, a formiranjem lokalnih portala, stranica i grupa, dodatno su otupili oštricu medijskoj mašineriji koju je Avaz posjedovao.

Dalje, brojni ispadi Radončića sa izjavama da su Bošnjaci započeli rat ubistvom srpskog svata, izjave o “bošnjačkoj mafiji”, “hobotnici”, “dinastiji” su devalvirali ugled stranke među narodom.

Ono što posebno treba da zabrine ovu stranku i njene članove jeste tendencija daljnjeg osipanja i nazadovanja.

3. Povratak SDP-a

Za razliku od 2014. godine kada je SDP doživio izbornu blamažu, na ovim izborima SDP se uspio vratiti u politički faktor bh. scene. Naravno, 4 godine u opoziciji i zahtjevi članova su učinili svoje te će SDP učiniti mnogo štošta kako bi ušao u svima drage izvršne fotelje. Ipak, brojni članovi ove partije nisu zadovoljni rezultatima izbora jer se smatralo da će SDA abnormalno pasti te su moguća i unutarnja previranja u ovoj partiji.

4. Dominacija HDZ-a

HDZ je na ovim izborima ostvario najbolji rezultat u posljednjih 15-tak godina.

U dominantno hrvatskim kantonima su uzeli apsolutnu vlast te su druge političke opcije sa H predznakom učinile strankama-slučajem bez ikakve političke težine. Ipak, gubitak pozicije člana Predsjedništva BiH otvorit će Pandorinu kutiju gdje će na površinu izaći sve manje ili više poznate činjenice.

5. Slučaj DF i pobjeda Komšića

Demokratska fronta je stranka jednog čovjeka koja kao i da ne postoji na terenu (To se najbolje da vidjeti na lokalnim izborima).

Ipak, nošeni Komšićem, ostvarili su i relativno dobar, iako lošiji od Izbora 2014., izborni rezultat. O slučaju Komšić se najviše priča i piše. Uglavnom, pobijedio je dominantno glasovima Bošnjaka. Je li zakonito, jeste. Je li legitimno? U bh. državnom ustrojstvu koji kaže da svaki narod bira svoga predstavnika, onda je legitimitet upitan. Naravno, potreban je veliki dijalog između Bošnjaka i Hrvata kako bi se prevazišao ambis nastao izborom Željka Komšića.

 I treba kazati da mediji pod šapom hrvatske politike ne doprinose boljem sutra i rješavanju problema nastalih izborom Komšića. Jer, inat bošnjačkih glasača nije iznenada nastao. Pitanja Mostara, Stoca, ne priznavanje presuda Haaga o UZP-u, šurovanja s Dodikom na štetu Bošnjaka, majoriziranje Bošnjaka u većinski hrvatskim stanovništvom naseljenim Opštinama, moralo je doći na naplatu. 

A kada je inat u pitanju, ne gleda obični svijet ni na zakon ni na moral.

Pročitajte i ovo

Džemat dobrih Bošnjaka u Richmond Hillu u Queensu u New Yorku

Ramazan u Americi (4) Džemat Bošnjačko-islamski kulturni centar Plav-Gusinje nalazi se u Richmond Hillu, Queens, …