fbpx
Subota , 2 Decembra 2023

Zukan Helez (SDP) bi trebao biti novi ministar odbrane BiH

Zukan Helez iz SDP-a trebao bi biti novi ministar odbrane Bosne i Hercegovine, kazalo je više izvora za Klix.ba.

Helez je potpredsjednik SDP-a i trenutno je zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.Prije toga je bio zastupnik u državnom parlamentu, ranije u federalnom parlamentu, a u mandatu od 2010. – 2014. obnašao je i dužnost ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata FBiH.

Podsjetimo, predsjednik HDZ-a Dragan Čović rekao je jučer da je u načelu dogovorena raspodjela resora u Vijeću ministara među novim koalicionim partnerima.

“U načelu od 9 ministara u Vijeću ministara tri će pripasti Osmorki, četiri dolaze iz Republike Srpske i oko četvrtog će se dogovoriti zajedno Osmorka i predstavnici SNSD-a s partnerima. Dva pripadaju HDZ-u”, rekao je Čović.

To znači da će pet ministara plus predsjedavajući biti iz FBiH, a četiri iz RS-a. Od četiri ministra iz RS-a, tri sigurno idu SNSD-u i koaliciji, a oko jednog ministra iz RS-a bi se trebali dogovoriti Osmorka i SNSD.

Prema našim informacijama, na osnovu posljednjih pregovora, Osmorka bi trebala dobiti ministarstvo vanjskih poslova, odbrane i prometa i komunikacija. Novi ministar vanjskih poslova bit će predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković.

Pročitajte i ovo

Jak vjetar oborio novogodišnju jelku u centru Fojnice

Jak i olujni vjetar večeras puše širom Bosne i Hercegovine, a u Fojnici je već …