fbpx
Petak , 26 Aprila 2024

Brojna područja BiH poplavljena: Evakuirane porodice, oštećeni objekti, putevi, mostovi…

Na području Prijedora je uslijed obilnih padavina i ogromne količine vode koju nisu mogli da prime kolektori i kanalizacione mreže oštećen veliki broj objekata, puteva i mostova, izjavio je gradonačelnik Slobodan Javor.

Poplavljeno je oko 200 kuća, a najteža situacija je na području naselja Vrbice i Topolik odakle je jedna porodica evakuisana čamcem, saopćeno je iz Gradske uprave poslije sinoćnje telefonske sjednice Štaba za vanredne situacije, javlja Federalna.

Obilne padavine izazvale su rast vodostaja rijeka i u Unsko-sanskom kantonu i njihovo izlijevanje na više mjesta, a aktivirano je i nekoliko klizišta.

U Bihaću je u posljednja 24 časa palo 97 litara kiše po metru kvadratnom, dok je mjesečni prosjek za ovaj grad 125 litara, podaci su meteo stanice u ovom gradu. Vodostaj rijeke Une u centru Bihaća od juče je nadmašio kritičnu tačku od 100 centimetra i iznosi 144 centimetra, te i dalje ima tendenciju porasta.

Prema posljednjem izvještaju Federalne uprave civilne zaštite, u Bihaću nema prijava izlijevanja rijeke Une, a vatrogasci su imali više intervencija ispumpavanja vode iz objekata i dvorišta.

 

U Sanskom Mostu voda prelazi preko ceste na regionalnom putu od naselja Hasumovci do Kamengrada, a u Bosanskom Petrovcu prijavljeno je nekoliko slučajeva plavljenja dvorišta i porodičnih kuća od oborinskih voda. Na putnoj komunikaciji Bosanska Otoka-Bužim, u mjestima Baštra i Čava, došlo je do izlijevanja potoka na cestu, a poplavljeno je poljoprivredno zemljište u mjestu Kajtezi.

U opštini Bužim u mjestu Nanići rijeka Bužimnica poplavila je lokalni put, a poplavljeno je i poljoprivredno zemljište u mjestu Jusufovići.

Na području Cazina rijeka Korana i Mutnica izlile su se i poplavile pojloprivredno zemljište, a mst kod Čajinog potoka je zatvoren za saobraćaj zbog izlijevanja vode na cestu.

Rijeka Sanica izlila se na par mjesta na poljoprivredno zemljište u opštini Ključ, ali nema ugroženih objekata, a slično je i u opštini Velika Kladušnica, gdje je rijeka Kladušnica zaplavila na par mjesta priobalno zemljište.

Pročitajte i ovo

Mlada inovatorka iz Fojnice Emina Hodžić oduševljava svijet informaciono-komunikacionih tehnologija

Mlada Fojničanka Emina Hodžić, talentovana učenica iz Fojnice, je svojim izvanrednim dostignućima u oblasti informaciono-komunikacionih …