fbpx
Ponedjeljak , 22 Jula 2024

Slučaj u Zenici: Zbog penzije se pretvarao da boluje od depresivne psihoze

Šefik Bajrić iz Zenice osuđen je na tri i po godine zatvora zbog prevare da boluje od depresivne psihoze, na osnovu čega mu je dodijeljeno rješenje o invalidskoj penziji i isplaćeno ukupno 47.285,86 KM.

Njega je nepravosnažno osudio Općinski sud u Zenici po optužnici Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona jer je lažnim činjenicama doveo u zabludu Institut za medicinska vještačenja zdravstvenog stanja u Sarajevu da boluje od depresivne psihoze.

Bajrića je optužnica teretila da je 17. septembra 2008. godine priložio neistinito otpusno pismo Kantonalne bolnice Zenica uz zahtjev za ostvarivanje prava penzionog i invalidskog osiguranja i predao Federalnom zavodu za PIO/MIO, Kantonalnoj administrativnoj službi u Zenici.

Prema tom otpusnom pismu, on je navodno bio na liječenju od 12. augusta do 7. septembra 2008. godine na odjelu psihijatrije.

Također je priložio i izvještaj izabranog porodičnog doktora i, kako je navedeno u optužnici, lažnim prikazivanjem činjenica navedenih u otpusnom pismu doveo je u zabludu ljekare Instituta.

Na osnovu tog su naveli da kod Bajrića postoji prva kategorija invalidnosti zbog bolesti depresivna psihoza.

Na takve nalaze je direktor FZ MIO/PIO, Kantonalne administrativne službe Zenica, donio rješenje kojim se Bajriću priznaje pravo na invalidsku penziju u iznosu od 179,61 KM.

U optužnici se navodi da je Bajrić u maju 2010. godine prilikom kontrolnog pregleda njegovog zdravstvenog stanja Institutu priložio otpusno pismo Kantonalne bolnice Zenica, Služba za psihijatriju, sa neistinitim sadržajem.

Prema optužnici, održavao je u zabludi ljekare Instituta i naveo ih da kod njega i dalje postoji prva kategorija invalidnosti zbog iste bolesti, također i direktora FZ MIO/PIO, Kantonalne administrativne službe Zenica, koji je na osnovu kontrolnog nalaza, ocjene i mišljenje, donio konačno rješenje.

Tim rješenjem se optuženom priznaje pravo na invalidsku penziju počev od 14. maja 2009.

Optuženom je isplaćeno ukupno 47.285,86 KM, za koji iznos je oštetio FZ MIO/PIO.

Bajrić je presudom obavezan da nadoknadi taj iznos Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje Mostar u roku od 15 dana nakon pravosnažnosti presude, pišu Nezavisne.

Pročitajte i ovo

Na Bolji svijet je preselila BEŠIĆ (rođ. SULJIĆ) HATIDŽA iz Prokosa

Na Bolji svijet je preselila BEŠIĆ (rođ. SULJIĆ) HATIDŽA iz Prokosa. Preselila je na Ahiret, …