fbpx
Petak , 26 Aprila 2024
created by Polish

Prof. Mensur ef. Pašalić: Dr. Abderraouf Al-Shurman, darežljivost koju Fojničani ne zaboravljaju

Dr. Abderraouf Al-Shurman, darežljivost koju Fojničani ne zaboravljaju

Dr. Abderraouf (Khalaf i Merjam) Al-Shurman je rođen 12.08.1963. godine u Mazaru, Jordan. Tu je završio osnovnu i srednju školu, a Stomatološki fakultet je završio u Sarajevu.

Oženio se Amilom Vraneš sa kojom je, u sretnom braku, dobio kćerku Fatmah i sinove Muhameda i Muhameda Emina.

Cijelo vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu je proveo u opkoljenom Sarajevu gdje je,
posredstvom Svjetske islamske humanitarne organizacije (IGASA), bio uz ugrožene bosansko- hercegovačke građane.

Upoznao sam ga koncem 1993. godine kada sam posjetio sjedište Igase u zgradi „Sarajevo- osiguranja“, u ulici Čobanija. Prisutnim rukovodiocima Igase sam prezentirao potrebu humanitarne pomoći Fojnici u kojoj su utočište pronašle brojne izbjeglice iz Kiseljaka, Kreševa, Busovače i drugih mjesta.

Posebno sam potcrtao značajan broj jetima čiji su očevi poginuli u odbrani jedine nam Domovine. Od prisutnih sam dobio obećanje da će Fojnica urgentno biti na karti njihovog humanitarnog djelovanja.

I zaista, vrlo brzo, dr. Abderraouf Al-Shurman, u funkciji šefa Odjela za jetime, a od 1999. godine i kao direktor Igase, posjećuje Fojnicu te započinje humanu misiju pomaganja potrebnom stanovništvu.

Brojni ratni rizici: izlazak iz opkoljenog Sarajeva, prolazak kroz tunel D-B, blatnjavi i snijegom zavijani putevi preko Igmana i Kozograda, opasne staze i bogaze, nisu spriječile dr. Abdurraoufa i njegove saradnike iz Igase da redovno dolaze u Fojnicu te realiziraju brojne projekte: redovna dotacija za 196 jetima, humanitarna pomoć socijalno ugroženom stanovništvu, ramazanski i edukativni programi, pomoć zavodima „Drin“ i „Bakovići“ itd.

Njihova najupečatljivija i trajno zapamćena pomoć je bila spram jetima (djeca do 18 godina čiji su očevi poginuli ili umrli) koji su, posredstvom Igase, od svojih donatora primali po pedeset konvertibilnih maraka (50 KM) mjesečno. Ovo je u ratnom periodu bila izuzetna pomoć jer Država nije bila u prilici sistemski to riješiti.

Također, jetimima su povremeno dijeljeni pokloni, školske torbe, jakne i drugo. Zato su dr. Abderraouf i Igasa ostali u trajnom i pozitivnom sjećanju ove djece i njihovih majki, odnosno staratelja.

Također, u želji za kvalitetnijim obrazovanjem jetima, u jednom periodu su za dodatni edukativni rad sa njima angažirane Nasima Bubalo, r. Samija Buljina, r. Veda Haznadarević i Mukača Halima.

Dr. Abderraouf je, cijeneći specifičnost osoba sa posebnim potrebama te zahtjevnost rada sa njima, finansirao nabavku neophodnih veš-mašina i nove kuhinje u Zavodu „Drin“ u vrijednosti 40.000 KM.

Naravno, i bajrami su bili posebni uz Igasine ramazanske pakete socijalno ugroženim osobama i kurbanskog mesa navedenoj kategoriji.

U svim ovim aktivnostima sam, u funkciji glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Fojnica, bio volonterski koordinator humanitarnih projekata uz podršku načelnika općine Fojnica: Nasira Selimovića, Mustafe Memije, Salkana Merdžanića i Sabahudina Klisure.

S toga sam, u ime Medžlisa Islamske zajednice Fojnica, nakon analize u Fojnici realiziranih Igasinih humanitarnih projekata u vrijednosti od milion tri stotine i šezdeset hiljada konvertibilnih maraka (1.360.000 KM), Igasu predložio za dodjelu Zlatne plakete općine Fojnica u 2012. godini.

I danas osjećam radost i ponos što su ovu inicijativu jednoglasno podržali Komisija za dodjelu priznanja, općinski načelnik g. Salkan Merdžanić, predsjednik Općinskog vijeća g. Vinko Protuđer i svi vijećnici .

Zlatnu plaketu općine Fojnica direktoru Igase dr. Abderraouf Al-Shurmanu je uručio g. Salkan Merdžanić, načelnik općine Fojnica, na Svečanoj sjednici povodom Dana Općine održanoj 18.03. 2012. godine.

Time je humanitarno djelovanje dr. Abderraoufa i Igase, pored srdačnosti i zahvalnosti brojnih korisnika, dobilo i institucionalnu verifikaciju.

Nažalost, 31. 12. 2019. godine dr. Abderraouf prestaje sa radom u Igasi pa od tada u Fojnici više i nema ovakvih humanitarnih projekata.

Iskreno Molimo Allaha Milostivog da podari svako dobro dr. Abderraoufu, njegovim saradnicima te Igasinim plemenitim donatorima iz Saudijske Arabije.

Fojnica, 12. 11. 2022.

prof. Mensur-ef. Pašalić

Pročitajte i ovo

Užas u Jablanici: Muškarac parkirao automobil i skočio sa mosta, policija pronašla beživotno tijelo

Jučer se u Jablanici oko 10:40 sati desila nezapamćena tragedija. Kako Crna Hronika nezvanično saznaje, …