fbpx
Subota , 20 Aprila 2024
created by Polish

Pedesetogodišnjica otvorenja džamije u Ostružnici

Pedesetogodišnjica otvorenja džamije u Ostružnici (1.10.1972.)
Ostružnica je džemat sa najviše izgrađenih vjerskih objekata na području Medžlisa Islamske zajednice Fojnica. Pored džamije u Ostružnica Polju, vrijedne i čestite džematlije su sagradile lijepe i funkcionalne mesdžide u Voljevcu (dva), Graboviku, Ormanovom Potoku i Nadbarama.
Piše: Mensur ef. Pašalić
Muvekit Salih Sidki Hadžihuseinović (1825.-1888.), poznati bosansko-hercegovački historičar, zabilježio je da je u “Fojničkom kotaru u selu Ostružnica” džamija prvi put sagrađena davne 1713. godine od strane izvjesnog Mehmed-baše Mujatovića.
Temeljita adaptacija ove džamije je urađena 1900. godine pod nadzorom Edhem-age Salihagića, općinskog zastupnika i tadašnjeg upravitelja vakufskih dobara u Fojnici.
Priređena je i svečanost otvorenja kojoj je prisustvalo preko 2.500 muslimana Fojnice i okolnih kotara. Posebni gosti su bili g. Graff, kotarski upravitelj, i muderis Ejub-ef. Hajrulahović.

Domaćini su se biranim riječima zahvalili Zemaljskoj vladi koja je obnovu džamije pomogla sa 300 K.

Isječak iz “Bošnjaka”
Ova džamija sa drvenom munarom je egzistirala do 1972. godine. Obzirom na intenzivno doseljavanje vjernika u Ostružnica Polje, izražen natalitet te buđenje vjerskih osjećaja i pojačano prakticiranje vjere, džamija je postala pretijesna i nefunkcionalna.

Stoga, brižne i posvećene džematlije 1970. godine dovode vodu do džamijske lokacije te započinju gradnju nove džamije. Za nepune tri godine, ogromnim entuzijazmom džematlija, njihovim radom i prilozima, izgrađena je nova džamija, adekvatna aktuelnom vremenu i potrebama vjernika.

Svečano otvorenje je upriličeno 1. 10. 1972. godine. Hiljade vjernika su stigle da podjele radost sa sretnim i ponosnim Ostružanima koji su otvorili vrata svojih domova brojnim musafirima. Na svečanoj bini, postavljenoj iza nove džamije, bili su ulema i zaslužne džematlije. Na fotografiji koju nam je ustupio Enver-ef. Beganović prepoznajemo: Husejn-ef. Džozu, šejh hfz. Mustafu-ef. Mujića, hfz. Ismet-ef. Spahića, hfz. Muhamed-ef. Gaču, Salih-ef. Agića, Jusuf-ef. Hurema te hadži Hamdiju Merušića.
U zvaničnom programu je Asim-ef. Mujić, mjesni imam, poselamio prisutne, izrazio dobrodošlicu te predstavio genezu izgradnje džamije, hafiz Ismet-ef. Spahić, vjersko-prosvjetni referent Odbora IZ Visoko, je održao nadahnuto predavanje, u ime franjevačkog Samostana tople riječi podrške je uputio fra Paškal Vešara. Kulminacija je bilo obraćanje Husejn-ef. Džoze, izaslanika Reisu-l-uleme, za koje je napisano da je to bio “zanosni govor o vjeri koja otvara čovjeka prema Bogu Svemogućem i otvara čovjeka prema čovjeku.” Nakon niza obraćanja, Jusuf-ef. Hurem je proučio ašere, a hafiz Muhamed-ef. Gačo je proučio dovu.

Dugogodišnji mutevelija hadži Hamdija Merušić je predao ključ džamije izaslaniku Reisu-l-uleme da je otvori u ime Allaha i preda vjernicima na korištenje. Nakon obavljenog podne-namaza domaćini su prisutnim dijelili lepine sa pečenim mesom, a priređeno je i narodno veselje.

Od tada do danas, revnosne džematlije Ostružnice su sa svojim imamima, džematskim rukovodstvom i hajrat-sahibijama, ovu džamiju više puta adaptiralii, izgradili lijepu imamsku kuću, savremenu mektebsku učionicu, abdesthanu, gasulhanu i džamijski predulaz te kupili više dunuma zemlje za proširenje harema oko džamije.

Inače, posljednjih osam desetljeća imamsko-hatibsko-muallimske poslove u džematu Ostružnica su obavljali: Ibrahim-ef. Kršić, sin Osmanov, Mustafa-ef. Čolić, Salih-ef. Agić, Ibrahim-ef. Kršić, sin Ibrahimov, Adem-ef. Kršić, Hasan-ef. Kunić, Asim-ef. Mujić, Kasim-ef. Kršić i aktuelni imam Enver-ef. Beganović.
Nišani imama džamije u Ostružnici
Svi ovi cijenjeni imami su svojim misijskim djelovanjem ostavili nemjerljiv doprinos islamskom obrazovanju i mektebskom podučavanju, afirmaciji muslimanske kulture, zajedništva i tradicije te jačanju univerzalnih vrijednosti bošnjačkog naroda.
Džematlije 1973. godine
Iskreno molimo Allaha dž.š. da Svojom nagradom počasti plemenite muslimane Ostružnice koji stoljećima grade, njeguju i razvijaju islam na ovom području!
Fojnica, 1. 10. 2022.
prof. Mensur ef. Pašalić

Pročitajte i ovo

Fojničaninu uspješno transplantiran bubreg na KCUS-u

Nakon više od 150 dana jučer je u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) urađena …