fbpx
Srijeda , 29 Maja 2024

Kakav je izvoz i uvoz BiH sa Ukrajinom, u kakvom su problemu poljoprivrednici?

Bosna i Hercegovina nažalost više uvozi, nego što izvozi robe, što za nas nije dobro. U januaru BiH je izvezla robe u vrijednosti od 1,322 milijarde KM, što je za 49,4 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, dok je uvoz iznosio 1,711 milijardi KM ili 46,7 odsto više, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Poznat je i podatak da naša država najviše uvozi i izvozi u zemlje Europske unije, no šta je sa Ukrajinom? Zbog rata u Ukrajini građani pojedinih bh. gradova iz straha od nestašice počeli su kupovati veće količine namirnica. No da li je to neohodno?

Šta kažu iz Vanjskotrgovinske komore BiH

Kontaktirali smo Vanjskotrgovinsku komoru BiH i pitali o stanju uvoza i izvoza sa Ukrajinom, za portal Radiosarajevo.ba potvrdili su da se radi o milionskim iznosima robne razmjene u protekle tri godine.

Radi se o prehrambenim artiklima, orašastim voćem, zamrznutom povrću, soli, papiru, bakru, lijekovima itd.

U nastavku pogledajte šta smo sve u protekle tri godine uvezli iz Ukrajine, ali i izvezli iz BiH u Ukrajinu.

Podaci o izvozu i uvozu - undefined
Podaci o izvozu i uvozu - undefined
Podaci o izvozu i uvozu - undefined

Godišnja proizvodnja svježeg voća i povrća iznosi oko 150 miliona KM, od čega se oko 40 posto plasira na inostrano tržište. Od voćarskih kultura najzastupljenije su šljiva, jabuka, kruška, grožđe, malina, jagoda, trešnja i šumski plodovi, a od povrtarskih kultura prednjače krompir, kupus, krastavac, paradajz, paprika, navode iz Vanjskotrgovinske komore.

Kontaktirali smo i Udruženje poljoprivrednih proizvođača BiH koji su kazali za portal Radiosarajevo.ba kakva je situacija sa izvozom naših proizvoda, ali i da li izvoze u Ukrajinu.

Samo dva granična prijelaza

“Naši najveći problemi tiču se izvoza proizvoda. Omogućena su samo dva granična prijelaza za izvoz naših proizvoda iz Bosne i Hercegovine, Bosanska Gradiška – Stara Gradiška te Bijača – Nova Sela i taj se problem ne rješava. Uslijed ograničavanja brzine prolaska roba iz BiH i višesatnog čekanja na graničnim prelazima, bh. poljoprivrednici imaju problem s poštivanjem ugovorenih rokova za isporuku robe i moraju plaćati penale na kašnjenje”, ističu iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača BiH za portal Radiosarajevo.ba. 

Naglašavaju kako voća i povrća ima i kako je dobra saradnja otkupljivača od proizvođača.

“Najviše se izvoze kornišoni, jabuke i kruške. Što se tiče izvoza u države to je uglavnom tržište Zapada i EU. U ovom trenutku ne možemo precizirati o kolikim iznosima se radi niti reći koliko naših proizvoda ide na tržište Ukrajine. Pratimo dešavanja u Ukrajini i zasigurno da ćemo svi osjetiti posljedice”, tvrde iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača FBiH za portal Radiosarajevo.ba. 

Radiosarajevo.ba

Pročitajte i ovo

Preminuo je Janko (Franjo) Petrović – Romo sa Otigošća

Preminuo je Janko (Franjo) Petrović – Romo sa Otigošća u 76. godini života. Ukop i …