fbpx
Nedjelja , Decembar 8 2019
01

Fojnica: Dani dječijeg zajedništva u našem gradu

01

 01

U dvorištu samostana Duha Svetoga u Fojnici , sudjelovalo je 64 djece, u uzrastu od 1. do 8. razreda

Oko 20-ak animatora i volontera zajedno sa svojim duhovnim asistentom fra Mariom Katušićem, i ove su godine, već šestu po redu, organizirali „Dane dječjeg zajedništva“ u dvorištu samostana Duha Svetoga u Fojnici. Sudjelovalo je 64 djece, u uzrastu od 1. do 8. razreda.

Prvi dan su djeca bila podijeljena u 6 grupa koje su nosile nazive Franjine prve braće: brat Filip, brat Bernard, brat Petar, brat Egidije, brat Silvestar i brat Morik. Po završetku Svete mise koja je bila neizostavna u ova 3 dana koliko je kamp trajao, slijedile su brojne radionice, zabavne igre i plesovi. Tako su prvi dan djeca naučila nešto o svom imenu grupe, ali i pokazali svoju kreativnost pri izlaganju jer su imali zadatak zamisliti kakav je bio svaki od braće, te ga kao takvog predstaviti ostalim grupama. Imali su priliku i zaigrati XXL Čovječe ne ljuti se, ili kako smo ga mi prilagodili „Brate ne ljuti se“.

Drugi dan su slušali predavanja svojih animatora o sv. Franji i njegovoj povezanošću sa ekologijom, a treći dan su imali zadatak da uz Franjinu Pjesmu brata Sunca osmisle koreografije. Povrh svega toga, pokazali su svoje znanje i vještine kroz razne igre, a vjerujem da im je svima najdraži bio treći, kao i prethodnih godina, vodeni dan. Uz to su imali i zadatak da svoje animatore, i naravno fra Maria zamotaju u WC papir. Na kraju trećega dana oprostili su se uz ples, a djeca su se tako snažno grlila, da je svima jednako bilo žao što je kamp trajao samo 3 dana.

“Kiša nam nije uspjela pokvariti zabavu i dobro raspoloženje, pa smo zahvalni Bogu na strpljivosti i snazi koju nam je dao da djecu barem u ova 3 dana odvojimo od društvenih mreža, a spojimo u bratstvu i zajedništvu, baš poput sv. Franje i njegove braće”, poručili su organizatori. 

(kta/fia)

Pročitajte i ovo

Kako je privatnik iz Kiseljaka usred zime ostavio jednu porodicu bez hljeba

Piše: Harun Pašalić Jedan od mojih prijatelja danas reče da je najveći čin patriotizma u …