fbpx
Ponedjeljak , 22 Jula 2024

Bisera Turković objavila knjigu “Moj životni put”

Još uvijek aktuelna ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković objavila je knjigu “Moj životni put – sjećanja, svjedočenja, dokumenti”. Radi se o djelu koje je neka vrsta autobiografije.

U knjizi Turković opisuje svoje porijeklo i odrastanje u u porodici različitih vjera i nacionalnosti, opisujući svoje hrvatsko, ali i jevrejsko porijeklo, odlazak u Australiju te detalje iz period s početka 1990.-ih te ratnog perioda.

Osim privatnih, porodičnih detalja, Turković je veliki dio knjige posvetila svom djelovanju u Australiji, bošnjačkoj zajednici u toj zemlji te detaljima vezanim za početak rata u BiH.

S obzirom da je svoj diplomatski put započela na početku rata i to kao ambasadorica u Hrvatskoj (januar 1993.), Turković iznosi detalje o saradnji sa Alijom Izetbegovićem.

U tom kontekstu Turković u knjizu opisuje neke od susreta Franje Tuđmana sa Alijom Izetbegovićem te objavljuje kompetne transkripte razgovora. Jedan od tih sastanaka koji je opisan je i onaj održan 24. aprila 1993. godine za koji kaže da je trajao do duboko u noć te da je situacija bila dramatično napeta. Sastanku su prisustvovali i Mate Boban, predsjednik HZ Herceg Bosne, Lord Owen, ali i general Armije RBiH Sefer Halilović. U knjizi je objavljen kompletan transkript razgovora.

Sadržaj knjige upotpunjen je i brojnim fotografijama, izjavama, dopisima i raspravama. Također, opisani su i neki detalji u vezi zahtjeva i pregovora o logorima Herceg Bosne.

Sve te detalje Turković je opisivala iz svoje pozicije i uloga u kojima se nalazila.

Izdavač je Dobr aknjiga, a promocija će biti održana u četvrtak, 29. septembra u 14 sati u Uniticu u Sarajevu.

Pročitajte i ovo

Na Bolji svijet je preselila BEŠIĆ (rođ. SULJIĆ) HATIDŽA iz Prokosa

Na Bolji svijet je preselila BEŠIĆ (rođ. SULJIĆ) HATIDŽA iz Prokosa. Preselila je na Ahiret, …