fbpx
Četvrtak , 28 Marta 2024

Meteorolozi najavili toplotni udar i 41 stepen!

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme.

Temperature zraka u 08 sati: Bjelašnica 16 stupnjeva, Bugojno i Ivan-sedlo 18, Sanski Most i Sarajevo 20, Bihać i Zenica 21, Tuzla 22, Mostar 25, Gradačac 26 stepeni. Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 941 milibar, za 1 milibar je niži od normalnog i sporo raste.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano i vruće. Poslije podne lokalni pljuskovi sa grmljavinom su mogući na sjeveru i sjeveroistoku Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 33 i 39, na jugu zemlje do 41 stepen.

Sarajevu pretežno sunčano vrijeme. Najviša dnevna temperatura oko 38 stepen.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA je nepovoljna, sa temperaturama zraka koje će biti izrazito visoke. Planirane aktivnosti trebali bi provoditi tokom jutra, potom reducirati boravak na otvorenom u najtoplijem dijelu dana, što posebno vrijedi za rizične grupe stanovništva poput hroničnih bolesnika, starijih i djece. Vrijednosti UV indeksa će također biti vrlo visoke, stoga je neophodno posvetiti pažnju zaštiti od sunca. Vozaći oprez.

Objavljena je prognoza i za tri dana:

ZA 1.08.2021 (Nedjelja)., U Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz umjerenu oblačnost. Vjetar umjerene jačine, povremeno sa jakim udarima, južnog i jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 34 i 39 stepeni.

ZA 2.08.2021 (Ponedjeljak)., u Bosni umjerena oblačnost, a u Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 35, na jugu zemlje do 37 stepeni.

ZA 3.08.2021 (Utorak)., u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 18, na jugu zemlje do 22, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 28 i 33 stepena, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Pročitajte i ovo

Džemat u Bronxu u New Yorku: Zajednica muslimana Sandžaka, Bosne, Kosova, Makedonije, Crne Gore…

Ramazan u Americi (3) Džemat Belmont Islamski centar (BIC) nalazi se u Bronxu, New York. …