fbpx
Četvrtak , 28 Marta 2024
created by Polish

Mladi i uspješni Fojničani: Amila Buljina – novi inžinjer genetike

U plejadi uspješnih, mladih Fojničana i Fojničanki, danas dodajemo još jednu mladu Fojničanku na koju možemo biti izuzetno ponosni.

To je Amila Buljina, kćerka Samida i Senade. Amila je rođena 17. 2. 2001. godine, a danas je postala inžinjer genetike.

“Pohađala sam Osnovnu školu “Muhsin Rizvić” u Fojnici. Svoje srednjoškolsko obrazovanje sam završila u SMŠ “Zijah Dizdarević”, smjer Opći medicinski – medicinska sestra. Kroz osnovno i srednjoškolsko obrazovanje sam bila aktivni volonter u nevladinim organizacijama, gdje sam imala priliku upoznavati učenike iz raznih dijelova BiH. Kroz svoje odrastanje, pokušavala sam spojiti astronomiju, genetiku i medicinu” – kaže nam Amila.

Astronomija je uvijek bila njena prva ljubav, ali obzirom da takav studijski program još uvijek nemamo u našoj državi, odlučila se birati između dva smjera za koje je imala priliku.

“Iako se sama genetika veoma malo nalazila u našim udžbenicima, to me je potaklo da još više o tome čitam i istražujem. Kada sam već došla u taj period gdje moram odlučiti šta želim dalje, bilo je veoma teško odlučiti između Medicinskog Fakulteta Univerziteta u Sarajevu ili Genetike i Bioinžinjeringa. Nakon prijemnog ispita, našla sam se na tabeli primljenih studenata i dala sam sebi šansu da pokušam” – govori Amila.

Kao i svaki novi početak, prvih nekoliko mjeseci je bilo veoma teško za nju.

”Tokom prvog mjeseca studija, dobila sam priliku od Univerziteta da osnujem studentski klub. Tu sam uz pomoć profesora, došla na ideju da osnujem klub pod nazivom Oikos, koji se bavi problematikom zagađenja okoliša i zdravlja. Oikos je i danas aktivan klub koji broji preko 80+ članova. Kada sam shvatila koliko trud i rad mogu učiniti, postala sam dio BH Futures Fondacije iz Australije, gdje sam prošla kroz razne obuke, certificirane kurseve i projekte. Također, na drugoj godini sam radila praksu u Nacionalnom Muzeju Bosne i Hercegovine, kao i na odsjeku za Forenziku u sklopu Burch Univerziteta. Iza sebe imam nekoliko objavljenih naučnih radova, kao i naučnih konferencija koje sam imala priliku organizovati sa svojim kolegama. Sada kada sam na kraju prvog ciklusa studija, osjećam se ispunjeno i sretno zbog svoje odluke koju sam donijela možda na najvećoj raskrsnici moga obrazovanja. Završni rad na temu “Astrobiologija” je idealan spoj astronomije i genetike, baš ono o čemu sam uvijek sanjala” – ističe Amila.

Sada, svoj put planira da nastaviti dalje van granica BiH, na Master studiju iz oblasti “Astronomskog Inžinjeringa i Astrobiologije” u jednom divnom evropskom gradu.

”Ono što bih voljela da prenesem budućim generacijama koje dolaze na naša mjesta jeste da ustraju u svojim željama, da ne posustaju ni na prvoj, ali ni na desetoj prepreci i da nikada ne dižu ruke od onoga što vole. Trudom, radom i zalaganjem se mogu ostvariti svi snovi” – zaključuje Amila i dodaje:

”Zahvala pripada Allahu dž.š., mojim roditeljima kao i ostatku porodice, mom zaručniku Ahmedu, ali i svima onima koji su na bilo koji način bili podrška tokom mog studiranja.”

Našoj Amili i njenoj porodici čestitamo na fantastičnom uspjehu i želimo joj svaki uspjeh u nastavku njenog ličnog i profesionalnog života.

Pročitajte i ovo

Džemat u Bronxu u New Yorku: Zajednica muslimana Sandžaka, Bosne, Kosova, Makedonije, Crne Gore…

Ramazan u Americi (3) Džemat Belmont Islamski centar (BIC) nalazi se u Bronxu, New York. …