fbpx
Četvrtak , 20 Januara 2022
Reumal

MUP SBK o Milanovićevim ‘podacima’: Sigurnosna situacija ovdje je zadovoljavajuća

Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske otkazao je danas posjetu BiH, preciznije Travniku i Novoj Biloj, zbog, kako je rekao “sigurnosnih razloga”.

Bila je ovo kratka informacija koja je proslijeđena medijima jutros iz njegovog kabineta, a hrvatski mediji doznaju kako je odluka da ne ide na obljetnicu humanitarnog konvoja isključivo Milanovićeva – Sigurnosno obavještajna agencija (SOA) na stol mu je samo dostavila informacije kako u BiH ne bi bio lijepo dočekan.

Ovim povodom pozvali smo i glasnogovornika Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, u kojem su blago iznenađeni navedenom informacijom iz Milanovićevog kabineta.

MUP SBK nije došao niti do jedne informacije koja bi mogle ukazivati na ugroženu sigurnost predsjednika Hrvatske tokom boravka i kretanja na području našeg kantona”, izjavio je Hasan Hodžić, glasnogovornik MUP-a SBK za portal Radiosarajevo.

Sigurnosna situacija, dodao je on, po svim je sigurnosnim parametrima zadovoljavajuća: “Ako posmatramo period unazad nekoliko godina, uočavamo stalnu tendenciju pobošljanja sigurnosne situacije.”

“SBK je blagovremeno poduzeo sve neophodne mjere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju osiguranja kretanja i boravka predsjednika Republike Hrvatske na našem području. To, između ostalog, podrazumijeva sačinjavanje potrebnih planova osiguranja kao i formiranje rukovodnog štaba na nivou MUP-a koji bi rukovodio svim aktivnostima koje su predviđene navedenim planovima.

Kako bi navedeno osiguranje proteklo uredno planiran je angažman više timova temeljne i kriminalističke policije, kao i pripadnika jedinice za javni red i mir i jedinice za specijalističku podršku MUP-a SBK”, istaknuo je Hasan Hodžić za portal Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, Zoran Milanović trebao je danas boraviti u Travniku i Novoj Biloj na obilježavanju 28. obljetnice humanitarnog konvoja “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu”.

Proteklih mjeseci našao se u žiži ovdašnje javnosti, nakon što je osporavao genocid u Hrvatskoj, podržavao secesionističke ideje i poteze Milorada Dodika…

“Dakle, još jednom govorim – građanska država je daleki, daleki san, i to je lijepa stvar, ali prvo sapun, onda parfem”, još je jedna od njegovih izjava koja je privukla pažnje, a podsjetimo i kako je prokomentirao mogućnost izbijanja novih sukoba u BiH:

“Oni nemaju ‘leba da jedu, mogu se samo kestenima gađati.”

Pročitajte i ovo

Gideon Greif priznao grešku: U Srebrenici ubijeno 8.000 Bošnjaka

Izraelski historičar i predsjednik komisije Vlade RS koja je sačinila kontroverzni izvještaj o stradanjima u …