fbpx
Petak , 26 Aprila 2024

Naza treći put otišla na hadž: Ide za supruga kojeg ni nakon 30 godina od smrti nije preboljela ni zaboravila

U čistoti svoje vjerničke duše, koja je svu svoju tugu zbog gubitka najbližih članova porodice pretvorila u dobrotu, empatiju, rad, poštovanje, po treći put u daleku Meku, krenula je Naza Mehmedović-Salkić iz Kalesije.

Naza je rođena Zvorničanka, koja je najteže trenutke svog života provelau u ratnom vrtlogu Kamenice i Cerske i koja se, nakon smrti supruga koji je umro od posljedica teškog ranjavanja, pogibije dvojice braće, djevera i mnogobrojnih rođaka i prijatelja, u porvim mjesecima 1993. godine, šumom, promrzla i gladna, probila prema Tuzli. I tu i ostala.

Dugo je već nastanjena u Kalesiji.

Na hadž je Naza prvi put otišla 2014. godina. Četiri godine kasnije, 2018. godine, obavila je hadž za svoju rahmetli majku, a ove godine, ovu svetu islamsku dužnost odlučila je obaviti i za svog supruga Halida Salkića, kojega, po vlastitom priznanju, iako se bliži već 30 godina od njegove smrti, nikad nije preboljela niti zaboravila.

Sudbina Naze Mehmedović-Salkić slična je sudbinama mnogih Bošnjakinja koje su bile prisiljene bježati pred metkom i nožem Mladićevih zločinaca, ali, opet, posebna po onom kako se ova hrabra, dobra i pametna žena, i u ratu i u miru, s takvom sudbimon nosila, a da nikad nije kazala da joj je teško, da je boli, ili da joj nešto treba.

Pročitajte i ovo

Mlada inovatorka iz Fojnice Emina Hodžić oduševljava svijet informaciono-komunikacionih tehnologija

Mlada Fojničanka Emina Hodžić, talentovana učenica iz Fojnice, je svojim izvanrednim dostignućima u oblasti informaciono-komunikacionih …