fbpx
Petak , 29 Marta 2024

Plenković: Hrvatska nikada nije dovodila u pitanje genocid u Srebrenici

Nakon sastanka sa Zoranom Tegeltijom, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, premijer Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković odgovarao je na pitanja novinara.

Cjelovita BiH

Prokomentirao je aktuelna politička dešavanja u BiH, posebnu sjednicu NSRS i usvojene inicijative za povlačenje nadležnosti kao i razgovore o izmjenama izbornog procesa u BiH

– Pratimo sa velikim pozornošću zbivanja u BiH. Zato sam i rekao da je ključna poruka o cjelovitosti BiH, o kvalitetnom funkcioniranju koncepcije jedan, dva, tri i funkcionalnost institiucija BiH. Od predsjedavajućeg Tegeltije čuli smo da se Vijeće ministara od juna sastalo četiri puta, mi u Hrvatskoj imamo sjednice jednom sedmično nekada i dva puta – rekao je Plenković.

Kako je dodao, Hrvatska ne želi da vidi bilo kakve separatističke i secesionističke tendencije u BiH.

– Želimo da država dobro funkcionira. Isto tako želimo da se poštuje Dejtonski okvir Ustava koji je nastao u jako teškim uslovima, koji je naravno u tom trenutku bio kompromis svih strana, Hrvatska i naš prvi predsjednik Franjo Tuđman su pomogli da se taj sporazum desi. Inzistiramo na okviru u kojem će i Hrvati, mada najmalobrojniji, biti kvalitetno zastupljeni u institucijama BiH – izjavio je premijer Hrvatske.

Plenković se osvrnuo i na Mostar.

 

– Svi zajedno trebamo učiniti maksimalne napore da pomognemo da država funkcionira. Mostar koji je bio fusnota izabrao je i gradonačelnika i novo Gradsko vijeće, sada je to pozitivan primjer, sada kvalitetno funkcionira. Bio je jedna od konkretnih tačaka u pregovorima bošnjačkih i hrvatskih političara o pronalaženju konsenzusa o izbornom – istakao je Plenković.

 

Genocid u Srebrenici

Osvrnuo se i na izjave predsjednika Zorana Milanovića i njegvo relativiziranje genocida u Srebrenici.

 

– Što se tiče pitanja genocida u Srebrenici službeni stav Hrvatske nikada nije došao u pitanje. Po pitanju predsjednika Milanovića smatram da je uspio pojasniti šta je htio reći. Vidjeli ste neke njegove izjave gdje i on nije imao nikakve dileme o genocidu u Srebrenici. Kada sam bio zastupnik u EU parlamentu snažno sam i aktivno lobirao prema državama i prema parlamentarcima, da BiH 2016 .podnese zahtjev za članstvo.

Imam lični politički osjećaj identifikacije sa željom da pomognem tu želju i ambiciju. BiH i Hrvatska su upućene jedna na drugu kao malo koje zemlje. Ovo je snažan prijateljski posjet koji nije simbolička gesta koji nije nikakvo peglanje on je dio sustavnog dijaloga. Sljedeći korak, a to je sastanak Vijeća ministara BiH i Vlade RH u Hrvatskoj treba ove odnose odvesti na veću razinu. Vjerujte, snažnijeg, većeg prijatelja, advokata, zagovarača EU, Bosna i Hercegovina nema.

Ja tamo sjedim već šestu godinu i znam ko šta govori i ko šta podiže. Ja ću sa zadovoljstvom danas nakon ovih sastanka nazvati ministra vanjskih poslova koji je na Vijeću trenutno, državna tajnica je sutra, ja ću biti tamo, izvjestiti ću kolege o ovim razgovorima, njih sve to zanima. EU gleda na Hrvatsku kao na zemlju koja ipak ima veća znanja o situaciji ovdje nego drugi i kada to činite sa prijateljskim uvjerenjem onda je vaša poruka uvjerljivija – kazao je Plenković.

Plenković je govorio i prevazilaženju aktulenih pitanja u odnosima dvije države i istakao da su to uglavnom pitanja koja su vezana za odnose iz bivše SFRJ.

Pročitajte i ovo

Džemat u Hartfordu: Džemat složnih i uspješnih Podrinjaca

Ramazan u Americi (5) Džemat složnih i uspješnih Podrinjaca U Hartfordu, glavnom gradu Connecticuta, nalazi …