fbpx
Petak , 29 Marta 2024

Hanku zdravlje dobro služi: Ni sa 100 godina post, uz Božiju pomoć, nije težak

Hanka Šestan iz Lohinje Donje kod Gračanice 6. maja napunit će 100 godina, a zahvalna je dragom Bogu što je zdravlje dobro služi, pa i ovaj ramazan može postiti.

Bijeg u šumu

Kako nam kaže, do sada nije propustila nijedan dan posta i nije joj teško, jer je jake vjere, i sve što radi, radi u ime Allaha.

Ovu staricu život nije mazio. Bila je izbjeglica u Drugom svjetskom ratu, a kasnije je bila udarnik na gradnji pruge Brčko – Banovići.

– Moj život je teška priča. Sjećam se 1941. godine, zapucaše neprijatelji na moje selo Strgačinu kod Rudog, zvižde meci, padaju granate. Jedan geler me pogodio u leđa i nikada nije izvađen. Mi smo pobjegli u šumu, pa preko šume stigosmo u ovaj kraj. Došli smo u Lohinju Donju i tu smo ostali.

Kad sam imala 19 godina, udala sam se za Omera Šestana – prepričava nam Hanka sjećajući se svakog detalja.

Radilo se na njivi, a Hanka i Omer su imali vodenicu potočaru koja je hranila četiri sela. Omer je umro u 57. godini, a Hanka je ostala s kćerkom Fatimom, danas penzionerkom koja dobiva 382 KM. S njima je i unuk Omer, borac Armije RBiH koji je obolio od PTSP-a i mjesečno prima 100 maraka.

Živjeli su u starom kućerku koji samo što se nije srušio, a 2015. su uspjeli sazidati jedan sprat kuće. Krova nemaju, pa su sprat pokrili starim limovima koji prokišnjavaju.

 

Zajedno klanjaju

– Kćerka Fatima, unuk i ja postimo svaki dan. Često zajedno klanjamo namaze. Na sehur me niko ne budi, probudim se sama, zapostim onim što je Bog dao. Tako i za iftar. Uskoro ću navršiti 100 godina, prođoh vijek teškog života. Ali, opet kažem, neka je zdravlja, to je najvažnije – poručuje Hanka Šestan.

Da nam kuću pokriju, pa da rahat umrem

Hanka nam je na kraju rekla da za života ima još samo jednu veliku, neostvarenu želju, da kuća u kojoj njih troje žive bude pokrivena.

– Mi novca za krov nemamo, voljela bih da nam neko pomogne, da moj Omer, borac koji je branio domovinu, skine veliku brigu, da kuća više ne prokišnjava. On je to zaslužio. Samo da mi je da to dočekam i onda mogu rahat umrijeti – kaže ova starica.

Svi koji žele pomoći, Šestane mogu kontaktirati na broj 061/744-133. Otvoreni su i žiroračuni kod SPARKASSE BANK BiH br. 199-501-60025216-17 21-1206100-02516,  Omer Bajrić, za KM. Devizni račun: SWIFT CODE: ABSBBA22 Sparkasse Bank DD BiH, Zmaj od Bosne br. 7 71000 Sarajevo, BiH. BA391995016002521617 Omer Bajrić, Šestani bb, Donja Lohinja, 75320 Gračanica, BiH.

Pročitajte i ovo

Džemat dobrih Bošnjaka u Richmond Hillu u Queensu u New Yorku

Ramazan u Americi (4) Džemat Bošnjačko-islamski kulturni centar Plav-Gusinje nalazi se u Richmond Hillu, Queens, …